Hulpverlening goed
georganiseerd

BHV

Bedrijfshulpverlening (BHV) is een essentieel aspect van veiligheidsmanagement binnen organisaties. Het omvat een reeks maatregelen en procedures die gericht zijn op het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van werknemers en bezoekers in noodsituaties. 

BHV’ers zijn medewerkers die opgeleid worden om goed te handelen bij brand, ongevallen en andere calamiteiten. De BHV’ers verlenen de eerste hulp totdat professionele hulpverleners arriveren. Ze evacueren mensen, bestrijden beginnende branden en bieden eerste hulp bij verwondingen. BHV omvat ook het alarmeren van hulpdiensten en het coördineren van de evacuatie. 

Door het hebben van goed opgeleide BHV’ers en een effectief BHV-plan kunnen organisaties snel en adequaat reageren op noodsituaties en de schade en risico’s minimaliseren.

dag-van-de-bhv

BHV cursus

De BHV-cursus is een training die jouw medewerkers voorbereidt op de taken en verantwoordelijkheden van een bedrijfshulpverlener. De cursus omvat meestal theoretische en praktische elementen. 

Tijdens de cursus leren deelnemers over brandpreventie, het herkennen en bestrijden van brand, het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, het omgaan met levensbedreigende situaties en het evacueren van mensen. Ze krijgen kennis over noodprocedures, communicatie en het gebruik van blusmiddelen en EHBO uitrusting. 

De praktische aspecten omvatten het oefenen van reanimatie, het verbinden van wonden, het blussen van branden en het evacueren van een gebouw. De cursus benadrukt ook het belang van alarmering, samenwerking met hulpdiensten en het onderhouden van vaardigheden door regelmatige training en oefening.

Talitha Zwols

Heb je vragen?

Ik help je graag op weg. Bel 0528-280888 of mail mij persoonlijk op t.zwols@tweb.nl

Selecteer een cursus en schrijf je in

“Persoonlijk, flexibel, kwaliteit op maat dat is wat ‘t WEB onderscheid.”

Bel ons op 0528 28 08 88 of stuur een e-mail naar info@tweb.nl.

BHV examen

Een examen is een evaluatie van de kennis en vaardigheden die tijdens een cursus zijn geleerd. Het bestaat uit zowel theoretische vragen als praktische scenario’s. 

In het theoretische gedeelte worden deelnemers getest op onderwerpen zoals brandveiligheid, EHBO procedures, communicatieprotocollen en evacuatiemaatregelen. Dit kan bestaan uit multiplechoicevragen of het beantwoorden van korte vragen over scenario’s en situaties. 

Het praktische deel omvat het tonen van vaardigheden zoals het verlenen van eerste hulp, reanimatie, gebouwevacuatie en brandbestrijding. 

Tijdens het examen beoordeelt de docent of de deelnemers adequaat kunnen handelen tijdens noodsituaties en of zij de vereiste kennis en praktische vaardigheden hebben verworven om effectief als BHV’er op te treden.

Waarom een BHV certificaat?

Een BHV-certificaat is essentieel omdat het aangeeft dat iemand de nodige kennis en vaardigheden heeft om als bedrijfshulpverlener op te treden. Het certificaat bevestigt training in brandpreventie, eerste hulp en evacuatieprocedures. Het voldoen aan wettelijke vereisten en waarborgen van de veiligheid van werknemers en bezoekers zijn cruciale aspecten voor bedrijven. 

Een certificaat biedt gemoedsrust aan de certificaathouder en anderen, omdat er iemand aanwezig is die adequaat kan handelen in noodsituaties. Daarnaast vergroot het de geloofwaardigheid en werkgelegenheidskansen, omdat werkgevers vaak de voorkeur geven aan kandidaten met een certificaat vanwege hun vermogen om de werkplek veilig te houden.

Bedrijfshulpverlening experts voor BHV-trainingen

Onze trainers zijn professionals met ruime ervaring in bedrijfshulpverlening. Ze voldoen aan de eisen van erkende opleidingsinstanties en hebben diepgaande kennis van brandveiligheid, eerste hulp, evacuatieprocedures en andere relevante bedrijfshulpdienstverlening aspecten. 

Ze blijven op de hoogte van de nieuwste richtlijnen en best practices in de sector. Onze trainers hebben sterke communicatievaardigheden en kunnen complexe concepten op een duidelijke en begrijpelijke manier overbrengen. 

Onze trainers scheppen een interactieve leeromgeving waarin cursisten actief deelnemen en hun vaardigheden ontwikkelen. Met hun expertise en stimulerende aanpak zorgen onze trainers ervoor dat de BHV cursisten optimaal worden voorbereid op noodsituaties.

Incompany & op maat

Onze op maat gemaakte incompany trainingen zijn perfect afgestemd op jouw organisatie. Onze ervaren trainers komen naar jouw locatie, waardoor jouw medewerkers kunnen leren in een vertrouwde omgeving die nauw aansluit bij hun dagelijkse werkpraktijk. 

We passen de training aan op basis van de specifieke risico’s en uitdagingen binnen jouw organisatie, of het nu gaat om productie, kantoor of een andere sector. Door relevante scenario’s en casestudies te behandelen, bieden we een praktische en effectieve leerervaring, waarbij jouw medewerkers concrete vaardigheden ontwikkelen die direct toepasbaar zijn in noodsituaties. 

Met onze incompany en op maat gemaakte trainingen streven we ernaar de veiligheid en paraatheid van jouw organisatie te verbeteren.

Altijd goed voorbereid

Naast bedrijfshulpdienstverlening en EBHO trainingen bieden wij ook andere opleidingen en workshops aan. Denk aan trainingen voor Ontruiming, Hoofd BHV en Ploegleider, gericht op leiderschap in noodsituaties. 

We hebben ook workshops zoals Stop de Bloeding, waarin ernstige bloedingen worden behandeld, en workshops over Drank, Drugs & Doping, voor bewustwording van de risico’s en effecten op veiligheid. 

Daarnaast bieden we trainingen over Fysieke Belasting om letsel en overbelasting te voorkomen. Met dit uitgebreide aanbod zorgen wij ervoor dat je goed voorbereid bent op calamiteiten en veiligheidsuitdagingen.

Wil je weten wat wij nog meer voor je kunnen betekenen? Bekijk dan ons volledige overzicht van Producten en Diensten. Neem voor meer informatie contact met ons op. Inschrijven kan ook direct via onze cursuskalender.

Bel ons op 0528 28 08 88 of stuur een e-mail naar info@tweb.nl.

Veel gestelde vragen

BHV, wat staat voor Bedrijfshulpverlening. Een BHV-organisatie helpt mee bij ongevallen en calamiteiten om de gevolgen te beperken. Een BHV-organisatie bestaat uit getrainde medewerkers zodat deze in noodsituaties snel en adequaat te kunnen handelen. BHV-ers moeten deskundig zijn, daarom zijn er BHV-cursussen, in deze cursussen worden onderwerpen zoals brandbestrijding, EHBO, evacuatieprocedures en communicatie tijdens noodsituaties behandeld.  Daarnaast worden de deelnemers getraind vaardigheden zoals het blussen van een beginnende brand, het verlenen van eerste hulp bij verwondingen en het coördineren van een georganiseerde evacuatie.

Het doel van Bedrijfshulpverlening certificering is het aanleren van kennis en vaardigheden om bij calamiteiten/noodsituaties goed te kunnen handelen. Het certificaat is een bewijs dat de BHV-er over deze kennis en vaardigheden beschikt.

De belangrijkste taken van een BHVer zijn het verlenen van eerste hulp, het bestrijden van brand en het evacueren van mensen in noodsituaties. Omdat elke organisatie anders is, is het belangrijk om de training aan te laten sluiten bij de omstandigheden en risico’s van de organisatie waar de BHV-er werkt.

Niet elke werknemer hoeft opgeleid te zijn. Maar het is wel verplicht om een voldoende aantal BHV-ers in dienst te hebben, afhankelijk van de grootte en aard van het bedrijf.

Een BHV-er is opgeleid om naast eerste hulp ook brandbestrijding en evacuatie uit te voeren. En EHBO-er zich voornamelijk richt op het verlenen van eerste hulp bij ongevallen en verwondingen en krijgt meer kennis en vaardigheden aangeleerd over deze onderwerpen.

Het is ook mogelijk om  BHV-ers in een training extra kennis te geven over EHBO onderdelen, wij noemen dat BHV+.

De duur van een cursus kan variëren, maar meestal duurt deze één of twee dagen, afhankelijk van de diepgang en praktijkoefeningen.

Hoe vaak er herhaalt moet worden hangt af van de omstandigheden en risico’s of bijvoorbeeld afspraken die in een arbocatalogus zijn vastgelegd. In de meeste gevallen zal de herhalingscursus elk jaar gevolgd worden. Dit wordt ook op de site van de Arbeidsinspectie aangegeven (https://www.nlarbeidsinspectie.nl/onderwerpen/bedrijfshulpverleners). Soms is er ook een frequentie van 2 jaar. Daarnaast is het ook goed om te kijken wat de geldigheidsduur is die op het certificaat staat, in de meeste gevallen is dit 1 jaar.

Wij bieden hiervoor cursussen aan. Dit kan in company (dit heeft onze voorkeur) als dit niet mogelijk is, kan er ook deel worden genomen aan onze inloopgroepen, deze organiseren wij op veel verschillende plekken in o.a. Nederland en België. Wilt u meer weten: neem dan contact op met ons of kijk voor cursusdagen op de cursuskalender.

Er zijn bestaan geen internationaal erkende  certificaten voor BHV omdat de regels/voorwaarden per land verschillen.

Als je van baan verandert, kan het zijn dat je de het geleerde niet passend is bij de nieuwe omgeving (risico’s/omstandigheden). De werkgever/opdrachtgever bepaalt of de opleiding passend is.

Ja, je kunt een certificering behalen zonder kennis/vaardigheden van eerste hulp. Een  onderdeel van de BHV  is eerste hulp, waardoor je de benodigde kennis en vaardigheden kunt behalen.

Onze BHV cursus is met name praktisch ingericht. Je leert levensreddende handelingen uit te voeren, wat je moet doen om een beginnende brand te bestrijden etc. Naast praktijk bestaat de cursus ook uit theorie, zodat je beter begrijpt waarom er iets gebeurd en wat je kan doen om dit te voorkomen of te beperken.
Je kunt je certificering verliezen als je niet voldoet aan de vereisten van herhalingscursussen.

De eigenaar van een bedrijf hoeft geen BHV-er te zijn. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat er bij een ongeval of calamiteit op een werkplek van de werkgever er voldoende hulp aanwezig is, bij een calamiteit of ongeval.

Nee, je hebt geen specifieke medische achtergrond nodig om een certificering te behalen. In een cursus leer je de basisprincipes van eerste hulp en levensreddende handelingen die nodig zijn in noodsituaties.

De minimumleeftijd voor het behalen van een certificering kan verschillen per land en opleidingsinstituut. In de meeste gevallen moet je minimaal 16 jaar oud zijn, maar dit kan variëren.

Of je zelf moet betalen voor een cursus of dat dit vergoed wordt door je werkgever, hangt af van het beleid van je werkgever. Veel werkgevers zijn bereid de kosten voor cursussen te vergoeden, omdat het hen helpt te voldoen aan wettelijke vereisten en de veiligheid op de werkplek te waarborgen.

Ja, je kunt je certificering vermelden op je CV of andere officiële kwalificaties. Het kan nuttig zijn om werkgevers te laten zien dat je over de benodigde vaardigheden en ervaring beschikt op het gebied van bedrijfshulpverlening.

Voor veel evenementen is het vereist of sterk aanbevolen om vrijwilligers te hebben met een geldige certificering. Dit zorgt ervoor dat er voldoende getrainde mensen aanwezig zijn om adequaat te reageren op noodsituaties die zich tijdens het evenement kunnen voordoen. Het is raadzaam om de specifieke vereisten van het evenement te controleren voordat je je aanmeldt als vrijwilliger.

Voor bepaalde vrijwilligersposities kan een certificering vereist zijn, vooral als het vrijwilligerswerk inhoudt dat je betrokken kunt raken bij noodsituaties of de veiligheid van anderen.

Wij hebben een pasjes app

De meeste organisaties maken hier gebruik van.  Wil je toch een pasje of papieren certificaat dan  kun je contact opnemen met ons. Wij kunnen je mogelijk een duplicaatcertificaat verstrekken.

Ja, je kunt je certificering laten verlengen voordat deze verloopt. Het is raadzaam om ruim op tijd een herhalingscursus te plannen om ervoor te zorgen dat je certificering geldig blijft.

Het kan verstandig zijn om je certificering bij je te dragen tijdens het werk, zodat je kunt aantonen dat je bevoegd bent als BHVer.Dit kan handig zijn in noodsituaties of als er om gevraagd wordt door bijvoorbeeld hulpdiensten. Door gebruik te maken van onze pasjes app. heb je het certificaat altijd bij de hand.

Als je niet meer voldoende bent opgeleid of de certificering is verlopen kan dit tot gevolg hebben dat je geen BHV handelingen meer uit mag voeren.

Ja, het is belangrijk om je certificering regelmatig te vernieuwen, zelfs als je al jarenlange ervaring hebt. Dit zorgt ervoor dat je kennis en vaardigheden up-to-date blijven volgens de laatste richtlijnen en technieken.

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om een certificering te behalen, zelfs als je fysieke beperkingen hebt. cursussen kunnen worden aangepast aan individuele behoeften, zodat iedereen de nodige kennis en vaardigheden kan verwerven om effectief op te treden in noodsituaties.

Een examen test je theoretische kennis en praktische vaardigheden op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit meerkeuzevragen, scenario’s en praktijkoefeningen.

Omdat er geen internationale normen zijn er er ook geen , door een internationaal erkende organisatie certficaten worden uitgegeven voor BHV.  Moet er per land en werkgever bepaald worden of de opleiding voldoet aan de voorwaarden.

Als er geen herhalingscursussen beschikbaar zijn voordat je certificering verloopt, is het raadzaam om met ons contact op te nemen om alternatieve opties te bespreken, zoals een individuele hercertificeringssessie.

Het valideren van een certificering in een ander land kan variëren. Het is raadzaam om contact op te nemen met de relevante autoriteiten of instanties in dat land om de mogelijkheden en vereisten te bespreken.

Als je niet slaagt voor je certificering, kun je contact opnemen met ons om te bespreken of er mogelijkheden zijn om een herkansing te doen of om aanvullende training te volgen voordat je opnieuw deelneemt aan het examen.

Het gebruik van je certificering voor vrijwilligerswerk in het buitenland kan afhangen van de regels en vereisten van het betreffende land. Het is raadzaam om contact op te nemen met de organisatie waarmee je vrijwilligerswerk wilt doen en te vragen naar hun specifieke vereisten.

Als een BHVer tijdens een noodsituatie weigert op te treden,  heeft dit, in principe, geen juridische gevolgen.  Als BHV-er wordt van je verwacht dat je in dergelijke situaties optreedt en hulp verleent volgens je training en capaciteiten, wanneer je hier niet toe is staat bent, overleg dan met je werkgever.

Hoewel er overlappende kennis en vaardigheden kunnen zijn tussen Bedrijfshulpdienstverlening, EHBO en brandveiligheid, zijn dit over het algemeen aparte certificeringen. Je kunt echter profiteren van je ervaring als BHVer bij het behalen van andere certificeringen en mogelijk vrijstellingen krijgen voor bepaalde onderdelen van de cursus.

Als je certificering verlopen is, ben je mogelijk niet meer bevoegd om op te treden als BHVer. Het is belangrijk om je certificering up-to-date te houden door tijdig herhalingscursussen te volgen. Als je betrokken raakt bij een noodsituatie, moet je de hulpdiensten zo snel mogelijk inschakelen en de instructies van professionals volgen.

Het is belangrijk om regelmatig praktijkoefeningen te doen om je vaardigheden als BHVer scherp te houden. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs leidt tot verlies van je certificering, kan het gebrek aan regelmatige training invloed hebben op je bekwaamheid en zelfvertrouwen bij het optreden in noodsituaties. Het wordt sterk aanbevolen om regelmatig deel te nemen aan praktijkoefeningen om je vaardigheden op peil te houden.

In de meeste gevallen is een medisch onderzoek niet verplicht voor het behalen van een certificering. cursussen richten zich voornamelijk op het aanleren van de juiste procedures en technieken bij noodsituaties. Het is echter altijd verstandig om te controleren of er specifieke medische vereisten zijn bij het opleidingsinstituut waar je de cursus wilt volgen.

Het kan zijn dat je aanvullende training moet volgen om je certificering te behouden als er significante wijzigingen zijn in de wet- en regelgeving met betrekking tot bedrijfshulpverlening. Dit zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van de meest recente richtlijnen en procedures. Het is raadzaam om regelmatig op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen en indien nodig aanvullende training te volgen.

In principe bepaalt een werkgever of en hoeveel vergoeding een BHV-er krijgt. In bepaalde CAO’s is wel vastgelegd dat er een vergoeding gegeven moet worden aan BHV-ers.

In die bedrijven of instellingen waar zich ook derden bevinden
moet de hulpverlening niet alleen betrekking te hebben op de werknemers. Om die reden
wordt in de wet o.a. gesproken over ‘het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle
werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting’. Je kunt hierbij denken aan
situaties waar grote groepen ‘andere personen’ aanwezig zijn, bijvoorbeeld voetbalstadions,
zwembaden en grote winkelcentra.

Staat uw vraag er niet tussen? Dan kun je ons bereiken via telefoon op 0528 28 08 88

Je kan ons altijd een vraag mailen naar info@tweb.nl