Lasserskwalificatie

 

 

Doelgroep

Lassen is een vak apart en om dit vak goed uit te kunnen oefenen dient men over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Onze lasopleidingen richten zich op het bijbrengen van gespecialiseerde kennis en vaardigheden. Gekwalificeerde lassers moeten middels de halfjaarlijkse bevestiging, dan wel door de tweejaarlijkse verlenging van hun laskwalificatie aantonen dat zij nog steeds over voldoende vaardigheid beschikken om de gecertificeerde las volgens de bepaalde norm te lassen.

Volgens EN-ISO 3834/EN 1090 normering moeten de lassers een geldige lasserskwalificatie hebben. Om de kwaliteit van uw bedrijf op lasgebied te waarborgen, kan een bedrijfsgebonden lasmethodekwalificatie (LMK) worden behaald.

Duur

Na inventarisatie van uw wens wordt in overleg met u het aantal dagdelen bepaald. U krijgt vooraf inzicht in de mogelijkheden en benodigdheden. Daarna wordt het proces in gang gezet.

Inhoud

Onder toezicht van een afgevaardigde van een onafhankelijk instituut dient een ervaren lasser van het bedrijf aan te kunnen tonen dat ze de las conform de gewenste normering kunnen maken. Tijdens de kwalificering van een lasser dient de desbetreffende lasser een proeflas te leggen conform de lasmethodekwalificatie die bij het bedrijf gehanteerd wordt. Om er zeker van te zijn dat de lasser de las daadwerkelijk zelf legt is er een onafhankelijke getuige aanwezig. Deze getuige wordt ook wel aangeduid met de Engelse term ‘witness’. De witness controleert of de lasser het lasproces uitvoert volgens de normen en richtlijnen.

Nadat de lasser de proeflas heeft gelegd wordt deze visueel gekeurd. Na visuele inspectie en acceptatie conform NEN-EN-ISO 5817, zal het proefstuk onderworpen worden aan de vereiste N.D.O.’s dan wel D.O.’s.

Wanneer de uitkomsten van deze onderzoeken acceptabel zijn, zal overgegaan worden tot het uitreiken van het lascertificaat conform de vooraf afgesproken norm(en).

Voorbeelden van keuringsinstanties: DNV-GL, NIL, Bureau Veritas, Lloyds Register.

Opmerkingen

Een lasserskwalificatie is beperkt houdbaar. Dit houdt in dat de lasser binnen een half jaar doormiddel van een stempel moet kunnen aantonen dat hij of zij een werkstuk heeft gemaakt onder de zelfde normen die in het lascertificaat zijn beschreven. Als dit niet meer gebeurd, is het lascertificaat na een half jaar niet meer geldig.

De lasserskwalificatie is op basis van de volgende normen:

  • NEN-EN-ISO 9606 serie;
  • NEN-EN-ISO 14732;
  • ASME sectie IX;
  • AWS D.1.serie.

U kunt bij ons ook terecht voor maritieme toepassingen die vallen onder off-shore rules.

Aanvang cursus

U kunt voor de uitvoer van de cursus voorkeurs data- en tijdstippen aangeven. De cursus kan overdag, in de avonduren of op zaterdagen worden verzorgd. Open inschrijvingsmogelijkheden vindt u in onze online cursuskalender.

Locatie

Bij voorkeur verzorgt `t WEB de cursus incompany, aansluitend op uw bedrijfsspecifieke risico’s, -omstandigheden, wettelijke verplichtingen en eisen vanuit derden (bijv. certificeringen en klanten). Wanneer u liever niet incompany schoolt, bieden we trainingen aan in een van onze trainingscentra of een geschikte locatie bij u in de buurt.

Subsidies

Afhankelijk van de branche en CAO waaronder uw bedrijf werkzaam is, zijn er eventueel subsidie mogelijkheden voor deze cursus. Bij grotere projecten is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat een deel van de opleiding subsidiabel is.

`t WEB zoekt vrijblijvend voor u uit of er interessante subsidies voor u mogelijk zijn.

Prijs

`t WEB biedt maatwerk. Door te luisteren en mee te denken over uw Wensen, Eisen en Behoeften zijn wij in staat om aansprekende trainingen en opleidingen aan te bieden. Aansluitend hierop bieden we u een passend programma en voorstel aan.

Certificaat

Bij voldoende resultaat ontvangt de lasser het officiële lasserscertificaat.