Lasserscertificaat

 

 

Doelgroep

Lassen is een vak apart. Om dit vak uit te kunnen oefenen dient men over de juiste kennis en vaardigheden te beschikken. Om dit aan te tonen wordt steeds vaker door opdrachtgevers gevraagd naar gecertificeerde lassers, immers moeten gekwalificeerde lassers middels de halfjaarlijkse bevestiging (doorstempelen), dan wel door de 2-jaarlijkse verlenging van hun laskwalificatie aantonen dat zij nog steeds over voldoende vaardigheid beschikken om de gecertificeerde las volgens de bepaalde norm te lassen.

Een lascertificaat toont daarmee het specialisme aan van de lasser. Gecertificeerde lassers zijn voor een bedrijf zeer waardevol.

Duur

Na inventarisatie van uw wens wordt in overleg met u het aantal dagdelen bepaald. U krijgt vooraf inzicht in de mogelijkheden en benodigdheden. Daarna wordt het proces in gang gezet.

Inhoud

De lasser wordt gecertificeerd door middel van een proeflas op een werkstuk. De lasser maakt onder toezicht van een examinator een proeflas conform de lasmethodekwalificatie die binnen uw bedrijf van toepassing is. Vervolgens wordt de las visueel beoordeeld en daarna verder onderzocht in een onderzoekslaboratorium. Bij voldoende resultaat ontvangt de lasser een lascertificaat die op zijn of haar naam komt te staan.

Certificatie is op basis van de volgende normen:

  • NEN-EN-ISO 9606 serie;
  • NEN-EN-ISO 14732;
  • ASME sectie IX;
  • AWS D.1.serie.

Opmerkingen

De lasser dient elk half jaar aan te tonen dat hij of zij nog op het aangegeven niveau kan lassen. Daarvoor moet een proefstuk worden gemaakt of een werkstuk gelast onder toezicht van een lastechnicus. Indien dit positief wordt beoordeeld ontvangt de lasser een stempel op de stempelkaart die hoort bij het lascertificaat. Vervolgens mag de lasser weer een half jaar op het certificaat lassen.

Aanvang cursus

U kunt voor de uitvoer van de cursus voorkeurs data- en tijdstippen aangeven. De cursus kan overdag, in de avonduren of op zaterdagen worden verzorgd.

Locatie

Bij voorkeur verzorgt `t WEB de cursus incompany, aansluitend op uw bedrijfsspecifieke risico’s, -omstandigheden, wettelijke verplichtingen en eisen vanuit derden (bijv. certificeringen en klanten). Wanneer u liever niet incompany schoolt, bieden we trainingen aan in een van onze trainingscentra of een geschikte locatie bij u in de buurt.

Subsidies

Afhankelijk van de branche en CAO waaronder uw bedrijf werkzaam is, zijn er eventueel subsidie mogelijkheden voor deze cursus. Bij grotere projecten is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat een deel van de opleiding subsidiabel is.

`t WEB zoekt vrijblijvend voor u uit of er interessante subsidies voor u mogelijk zijn.

Prijs

`t WEB biedt maatwerk. Door te luisteren en mee te denken over uw Wensen, Eisen en Behoeften zijn wij in staat om aansprekende trainingen en opleidingen aan te bieden. Aansluitend hierop bieden we u een passend programma en voorstel aan.

Certificaat

Bij voldoende resultaat ontvangt de lasser het officiële lasserscertificaat.