Oriëntatiecursus Lassen

 

 

Doelgroep

Wilt u graag leren lassen, maar heeft u nog geen voorkeur voor een bepaald lasproces en wilt eerst ervaren wat het in de praktijk betekent? Veel mensen komen beroepsmatig of in de hobbysfeer in aanraking met het werken met een lasapparaat, zonder dat zij daarvoor ooit een opleiding hebben gevolgd. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die wil weten wat het is om te gaan lassen.

Duur

Cursusduur: 10 dagdelen van 3 uur.

In 10 lessen van 3 uur oriënteert u zich op het vak van lasser. U maakt kennis met de lastechnieken waar uw voorkeur naar uitgaat. Dat kan Autogeen, BMBE, TIG of MIG/MAG zijn. Het basisprogramma is flexibel en kan op uw vraag worden afgestemd.

Inhoud

De kennismaking- en oriëntatiecursus is weliswaar praktijkgericht maar er is ook een theoretische basiskennis vereist om het lasproces te kunnen begrijpen, daarom gaan we de eerste dag in op de technieken die er zijn en op de specifieke toepassing hiervan. Nadat de theoretische basis is gelegd zal er vooral veel worden geoefend. In overleg met de docent bepaalt u met welke processen, materiaal en werkstukken u aan de slag gaat. Het betreft eenvoudige werkstukken van staal. Wilt u met RVS of Aluminium lassen dan komt hier een materiaal toeslag bij.

Het lasprogramma ziet er als volgt uit:

  • Zelfstandig de afstelling van een lasmachine bepalen;
  • Basiskennis opdoen over de werking van de lasmachine;
  • Het herkennen en verbeteren van lasfouten;
  • Het maken van een hoeklas onder de hand en staand;
  • Het maken van een staande hoeklas in meerdere lagen.
  • Het maken van een buitenhoeklas;
  • Zwaailassen;
  • Verticaal lassen;

Opmerkingen

Er is geen vooropleiding noodzakelijk. Affiniteit met techniek is een pre. Na afloop van deze cursus kunt u, indien gewenst, direct doorstromen naar een van de NIL-opleidingen op niveau 1 of 2.

Aanvang cursus

De cursus kan overdag, in de avonduren of op zaterdagen worden verzorgd. Open inschrijvingsmogelijkheden vindt u in onze online cursuskalender.

Locatie

Locaties: Hoogeveen en Stadskanaal.

Bij voorkeur verzorgt `t WEB de cursus incompany, aansluitend op uw bedrijfsspecifieke risico’s, -omstandigheden, wettelijke verplichtingen en eisen vanuit derden (bijv. certificeringen en klanten).

Subsidies

Afhankelijk van de branche en CAO waaronder uw bedrijf werkzaam is, zijn er eventueel subsidie mogelijkheden voor deze cursus. Bij grotere projecten is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat een deel van de opleiding subsidiabel is.

`t WEB zoekt vrijblijvend voor u uit of er interessante subsidies voor u mogelijk zijn.

Prijs

`t WEB biedt maatwerk. Door te luisteren en mee te denken over uw Wensen, Eisen en Behoeften zijn wij in staat om aansprekende trainingen en opleidingen aan te bieden. Aansluitend hierop bieden we u een passend programma en voorstel aan.

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvangt de cursist een certificaat van deelname.