Menu

Per 1 juli 2025 vervalt de overgangsregeling voor het T-rijbewijs. Dit heeft gevolgen voor veel bestuurders en bedrijven die voertuigen gebruiken die onder de categorie “Motorrijtuigen met beperkte snelheid” (MMBS) vallen. Vanaf deze datum is het belangrijk om te weten of je een T-rijbewijs nodig hebt en welke actie je moet ondernemen om aan de nieuwe regels te voldoen. In dit artikel leggen we uit wat er verandert en wat je nu moet doen.

Had je voor 1 juli 2015 rijbewijs B?

Voor iedereen die voor 1 juli 2015 rijbewijs B had, geldt sinds 1 juli 2015 een overgangsregeling: je krijgt de categorie T automatisch bijgeschreven bij het verlengen van je rijbewijs. Deze overgangsregeling komt per 1 juli 2025 te vervallen. Bij het verlengen van je rijbewijs na deze datum wordt de categorie T niet meer op je rijbewijs bijgeschreven. Heb je dan alsnog een T-rijbewijs nodig? Dan zul je hiervoor apart lessen moeten volgen en examen doen. Dit betekent dat je alert moet zijn als je niet wilt dat je de mogelijkheid verliest om bepaalde voertuigen te rijden.

Let op: Dit geldt dus alleen voor mensen die voor 1 juli 2015 hun rijbewijs B hebben gehaald. Heb je na deze datum je rijbewijs gehaald, dan geldt de overgangsregeling niet voor jou en moet je sowieso het T-rijbewijs behalen als je voertuigen wilt besturen die onder de MMBS vallen.

t-rijbewijs

Voor welke voertuigen heb je een T-rijbewijs nodig?

Het T-rijbewijs is vereist voor het besturen van voertuigen die behoren tot de categorie “Motorrijtuigen met beperkte snelheid” (MMBS) én die breder zijn dan 1,30 meter. Dit zijn voertuigen die vaak op of langs de weg worden gebruikt, maar die een beperkter snelheidsbereik hebben dan de reguliere voertuigen. Voorbeelden van voertuigen waarvoor je een T-rijbewijs nodig hebt zijn:

  • Wegtreintjes: Deze voertuigen worden vaak ingezet op parkeerterreinen of in fabrieken en havens en worden gebruikt om andere voertuigen of objecten te trekken.

  • Voertuigen die werkzaamheden op de weg uitvoeren: Denk aan bezemwagens, veegmachines en andere voertuigen die specifiek voor straatreiniging en onderhoud worden ingezet.

  • Heftrucks: Een T-rijbewijs is alleen nodig als de heftruck breder is dan 130 cm of een aanhanger trekt op de openbare weg. Voor heftrucks op privéterrein is geen T-rijbewijs nodig, maar werkgevers moeten zorgen voor voldoende training en certificering.

  • Terminaltrekkers: Indien over openbare weg gereden wordt.

  • SRV-wagens: Deze voertuigen worden vaak ingezet voor het bezorgen van goederen of voedsel op locatie, vooral in stedelijke gebieden

 

Deze voertuigen mogen alleen bestuurd worden door mensen die in het bezit zijn van een T-rijbewijs. Het is dus belangrijk om te weten of de voertuigen van jouw bedrijf onder deze categorie vallen, zodat je kunt zorgen dat je medewerkers het juiste rijbewijs hebben.

 

 

 



Wat moet je nu regelen?

Als je vóór 1 juli 2015 rijbewijs B had en deze nog niet hebt verlengd, is het belangrijk om je rijbewijs vóór 1 juli 2025 te vernieuwen. Doe je dit niet, dan wordt categorie T niet bijgeschreven en dan vervalt de T-categorie en mag je niet langer bepaalde voertuigen besturen. Het is dus essentieel om actie te ondernemen voordat de overgangsregeling vervalt.

Tips voor bedrijven:

  • Informeer je medewerkers: Zorg ervoor dat iedereen die voertuigen bestuurt waarvoor een T-rijbewijs nodig is, op de hoogte is van de veranderingen. Het is belangrijk dat zij tijdig hun rijbewijs vernieuwen om geen operationele problemen te ondervinden.
  • Controleer voertuigen: Kijk of de voertuigen in je organisatie onder de regeling vallen en of je medewerkers het juiste rijbewijs hebben. Zo voorkom je onnodige vertragingen of zelfs boetes.


Voorkom problemen, handel op tijd!

Door tijdig te handelen, zorg je ervoor dat je geen problemen hebt wanneer de overgangsregeling per 1 juli 2025 vervalt. Wacht dus niet te lang met het vernieuwen van je rijbewijs als je in aanmerking komt voor het automatische T-rijbewijs.

Met deze stappen ben je goed voorbereid op de veranderingen die komen, zodat je geen onverwachte obstakels tegenkomt.