Het is de Week van de RI&E. In deze week wordt landelijk extra aandacht besteedt aan de RI&E. Wij laten graag één van onze opdrachtgevers, Bas Heemstra van ACES (Advies Centrum Elektronisch Sluiten), aan het woord over het belang van de RI&E.

Waarom heb je externe deskundigheid ingeschakeld voor het maken van de RI&E?

“Om gelijk maar met de deur in huis te vallen zei een wijs man ooit tegen mij: Bas, het is beter om een zwakte te kennen, dan vele voordelen aan te horen. Juist met die insteek zijn wij op pad gegaan om een RI&E op te laten stellen en onze kwetsbaarheden in het bedrijf bloot te leggen.”

Heeft de RI&E op een goede manier de risico’s in kaart gebracht binnen jouw bedrijf?

“Ja, dat heeft enorm geholpen. Ondanks dat wij in de dienstverlening zitten zijn er volgens ons weinig risico’s op ons werk. De RI&E bracht mooi in kaart dat het juist verder gaat dan alleen reageren op risico’s. Er zijn ontzettend veel preventieve maatregelen die wij kunnen treffen om juist de risico’s al een stap voor te zijn.”

Wat ga je doen met de risico’s die in kaart zijn gebracht?

“Onze planning is om dit jaar alle RI&E activiteiten uit te voeren. Wij zijn van binnenuit begonnen op kantoor en werken zo onze weg naar de buitendienst toe.”

 Ben je goed geholpen met de RI&E die is opgesteld?

“Wij zijn heel goed geholpen en hebben ook een persoonlijke aanpak ervaren met ’t WEB. Zeker omdat dit onderwerp ook erg ‘juridisch’ aangepakt kan worden is het erg fijn als bedrijf zijnde dat deze op maat gemaakt wordt voor je eigen werkzaamheden.”

Zou je het een volgende keer op dezelfde manier doen of pakken jullie het dan anders aan?

“Wij zouden het de volgende keer juist nog eerder laten uitvoeren. Wanneer je er vroeg bij bent zijn er wellicht minder RI&E risico’s aanwezig binnen het bedrijf. Dit zien wij namelijk net als het afleveren van slechte gewoontes.”

Wij denken dat Bas Heemstra goed verwoord heeft, waarom je als bedrijf altijd een RI&E moet opstellen: het voeren van een preventief beleid dat erop gericht is om de risico’s binnen je bedrijf te verkleinen of weg te nemen. Het daarbij inschakelen van externe deskundigheid, heeft als voordeel dat deze met andere blik naar jouw bedrijf en de risico’s dan jij zelf doet.

Dank aan Bas Heemstra van ACES Advies Centrum Elektronisch Sluiten.

 

Wil jij weten wat we kunnen doen voor jouw bedrijf? Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.