Menu
Blog thumbnail accu bijvullen van de heftruck tractiebatterij
LinkedIn
Facebook
Twitter
Een loodzuurbatterij moet worden bijgevuld met gedemineraliseerd water. Een ander woord voor loodzuurbatterij wordt ook wel een tractiebatterij genoemd. Het bijvullen van deze batterij kun je handmatig zelf doen met een jerrycan, een speciale schenktuit of met een watervulsysteem. Hoe je dat precies doet leggen wij je uit.

Inhoudsopgave

De accu bijvullen voor de heftruck lijkt een hele klus, maar het is eenvoudig en snel zelf te doen. Een accu is nodig voor de aandrijving van de heftruck. Er zijn drie soorten accu’s voor een heftruck. Een lithium-ion batterij – deze heeft geen onderhoud nodig – en een tractiebatterij – die wel onderhoud vereist. In sommige gevallen moet je de accu van de heftruck bijvullen.

Het verschil tussen een Lithium-ion accu en een tractiebatterij

Een tractiebatterij – ofwel een loodzuurbatterij – bestaat uit een metalen of plastic container. Daarin zitten een aantal losse cellen. De binnenkant van deze container heeft een beschermlaag dat tegen het zuur van de accu kan. In een tractieaccu zit loodzuur. Het grootste verschil tussen lithium en een tractiebatterij is de prijs. Daarom is de tractiebatterij al voor een lange tijd de industriële standaard (in 2023).

Tractiebatterij in een heftruck

Een groot voordeel van een lithium batterij is dat je deze pas hoeft op te laden wanneer 90% is gebruikt. Voor een tractiebatterij is het aangeraden om dit te doen na 80%.

Hoe vul je de batterij bij van de heftruck

Wanneer moet je de accu van je heftruck bijvullen met gedemineraliseerd water? Nou, dit doe je altijd na het opladen van de batterij en niet voor het opladen van de batterij. Dan is de batterij op temperatuur is. Vul de tractiebatterij NOOIT bij met normaal water. Gebruik altijd gedemineraliseerd water. Hieronder staan de stappen uitgelegd voor het vullen van je heftruck accu.

Veiligheid voorop. Daarom raden wij altijd aan om handschoenen aan te trekken en om een veiligheidsbril te dragen wanneer je de heftruck accu bijvult.

Gebr Weststrate BV over heftruck accu onderhoud

1. Open de dopjes van de accu

Open de dopjes van de accu. Dit is ook te zien in de video. Door de hitte verdampt het water. Dit is dan ook de reden dat dit tijdig moet worden bijgevuld. Vind het dit verveld en veel werk? Overweeg dan een automatisch bijvulsysteem.

2. Controleer het niveau van het water

De dopjes lijken op een soort mandje wat de graad aanduid. Als het water iets over het mandje zit betekend dat de accu te vol is. Als het water eronder zit moet de accu worden bijgevuld. Controleer elk dopje in ieder kanaal.

3. Pak de jerrycan met demiwater

Haal de jerrycan met gedemineraliseerd water op en schenk de inhoud hiervan voorzichtig in de dopjes. Een mooiere manier – op het watervulsysteem na – is om een accu schenk tuitje te hebben. Daarmee is het erg moeilijk om te morsen tijdens het schenken.

4. Schenk het demiwater in de dopjes

Schenk het water in de dopjes. Haal na het bijvullen even een doekje over de accu. Als je dit niet iedere keer wilt doen, doe het dan in ieder geval minimaal eens per maand.

5. Sluit het dopje en ruim alles op

Een schone en opgeruimde werkplek is een blije werkplek. Ruim daarom alles op als je klaar bent, zodat je je collega’s niet hindert.

Accu heftruck bijvullen stappen

Overweeg een watervulsysteem

Een BSF of BSFIII watervulsysteem maakt het ontzettend moeilijk om de accu teveel bij te vullen. Helemaal wanneer je een automatische watervulsysteem hebt. Met zo’n systeem heeft iedere accu zijn eigen vuldop. Deze zorgt ervoor dat het water in de accu’s op peil blijft. Er zit een vlottertje in, zodat de accu nooit te vol wordt bijgevuld.

Waar je op moet letten met je accu

Zorg dat je de batterij niet te vaak oplaadt. Industriële batterijen kunnen namelijk zo’n 1250 tot 1500 keren gemiddeld worden opgeladen. Zelfs ‘even een minuutje’ bijladen geldt als laadbeurt. Wees daar daarom ook van bewust en ga niet onnodig tussenladen.

Daarom spreken we niet van een gemiddelde levensduur van een accu. Wij hebben wel eens meegemaakt dat een partij ongeveer 2 jaar met een accu deed, maar ook partijen die na 15 jaar nog steeds een goed werkende accu hebben.

Een ander belangrijk punt is om de accu zo min mogelijk onder de 20% te krijgen. Niet alleen zal het hefvermogen aanzienlijk afnemen, maar zal je ook de batterij beschadigen. Ook is het aangeraden om de accu niet meer op te laden dan 80%. Alleen blijkt dit vaak lastig.

Benieuwd naar onze heftruck opleiding? Wij bieden opleidingen op maat gemaakt voor jouw bedrijf!

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Als het goed is weet je nu dat je de accu van de heftruck bij moet vullen met demiwater wanneer deze onder het niveau van het mandje is. Ook is het duidelijk hoe je met deze batterij om moet gaan, zodat deze lang mee blijft gaan.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Is een heftruck certificaat verplicht?
Is een heftruck certificaat verplicht?

Is een heftruck certificaat verplicht volgens de wet? In Nederland is een heftruckcertificaat niet wettelijk verplicht. Er is geen specifieke regelgeving die

Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!