Menu
Wat is een AED uitgelegd thumbnail
LinkedIn
Facebook
Twitter
Wat is een AED? De hartkamers trekken constant snel en onregelmatig samen. Dit heet ook wel fibrilleren. Dit kan worden verholpen met een automatische externe defibrillator. Dit draagbare apparaatje zorgt ervoor dat het hartritme weer kan worden hersteld tijdens een hartstilstand.

Inhoudsopgave

Natuurlijk hoop je dat je nooit een AED hoeft te gebruiken in je leven. Dat zou betekenen dat iemand in jou bijzijn een hartstilstand heeft gekregen. Mocht dit je ooit wel eens overkomen moet je natuurlijk weten hoe je dit goed doet.

Werking van een AED uitgelegd

Wat is een AED? Een AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Wanneer het bloed van het slachtoffer stilstaat in de aderen is er sprake van een hartstilstand. Een defibrillator kan door middel van schokken het hart weer op gang helpen. Hoe dit precies werkt:

Rode Kruis over hoe je moet reanimeren met een AED
  1. Maak de borstkas van het slachtoffer zichtbaar (Verwijder kledingstukken)
  2. Zet de AED aan
  3. Haal de elektroden uit de verpakking
  4. Plak de elektroden op de juiste plek (In één keer)
  5. Raak de persoon niet aan. De AED start nu met de analyse
  6. Volg de instructies op van de defibrillator

Beste plek om een AED te plaatsen

Het is belangrijk dat de AED hangt of plaatst op een plek waar deze goed zichtbaar is. Verder is het goed dat deze plek ook erg toegankelijk is en bijvoorbeeld niet de doorstroming belemmerd. Wij hebben een ander artikel waarin wij dieper ingaan op de beste plekken voor een AED op kantoor.

Kan een AED eigenlijk de situatie erger maken voor het slachtoffer?

Nee, dit kan niet. Een AED is dermate veilig. Voordat een AED een schok geeft voert deze eerst een analyse uit. Dit doet de defibrillator op één van de drie manieren: ‘Top-Top’, ‘Top-nullijn’ of ‘True RMS’. Deze berekeningen detecteren wanneer een schok toegepast moet worden. Ook kunnen zij zien of het slachtoffer een pacemaker heeft. Hierbij is een lage asystolie drempelwaarde van een AED erg belangrijk.

De zoektocht naar een betrouwbare defibrillator om aan te schaffen

In een ander artikel genaamd: ‘Belangrijke aspecten van een AED‘ brengen wij een aantal aspecten tot het licht die erg belangrijk zijn als je overweegt om een AED aan te schaffen. Hier worden geen voorkeuren gegeven voor bepaalde merken, maar juist waar je op moet letten. Zaken zoals de ‘asystolie drempelwaarde’ en ‘IP-waarden’ van een AED.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Je weet nu dat een automatische externe defibrillator kan worden ingezet om een slachtoffer te reanimeren wanneer er sprake is van een hartstilstand. Het is erg belangrijk om deze te plaatsen op een locatie die goed zichtbaar is, zodat een hulpverlener niet hoeft te zoeken in het geval van een calamiteit.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!