Menu
vrijstelling voor code 95 krijgen thumbnail
LinkedIn
Facebook
Twitter
Wanneer je beroepschauffeur bent – of als je chauffeurs in dienst hebt – is code 95 voor jou geen onbekend begrip. Maar, kun je vrijstelling voor code 95 krijgen? Het antwoord is ja! Alleen zitten daar wel wat eisen aan verbonden.

Inhoudsopgave

Nu weet je welke gereedschappen veilig werken kunnen bevorderen in de elektrische autobranche. Zorg er altijd voor dat jij – of je medewerkers – veilig kunnen werken. Elektriciteit is gevaarlijk en kan voor ernstige ongevallen zorgen. Wees dit dus preventief voor! Neem vrijblijvend contact op met ons voor vragen omtrent veilig werken met e-voertuigen en certificering voor NEN9140.

Wanneer krijg je vrijstelling voor code 95?

Er zijn een aantal gevallen waarvoor een bedrijf of chauffeur vrijstelling kan krijgen. De inspectie leefomgeving en transport – ofwel Ilent – geeft een aantal uitzonderingsgevallen aan om voor code 95 vrijstelling te krijgen.

  • Het bestuurde voertuig moet van of naar een onderhoudsbestemming rijden
  • Besturen van het voertuig voor niet-commercieel vervoer van goederen en/of personen
  • Voertuig dat volgens het kentekenbewijs niet harder rijdt dan 45 km/u
  • Onderhoudsmonteur die een proefrit maakt met als doel technisch verbeteren
  • Het besturen van een voertuig voor bepaalde sectoren die zijn vrijgesteld

Onder deze ‘bepaalde sectoren’ vallen bijvoorbeeld de burgerbescherming, medische noodvervoerdiensten en de brandweer.

Vrachtwagen chauffeur lopend naar vrachtwagen

Vrijstelling voor code 95 krijgen betekent niet dat de administratie wegvalt. Ritten moeten ook met vrijstelling gewoon worden vastgelegd.

Vrijstelling voor de tachograaf

De tachograaf registreert onder andere de rijtijden en de rusttijden van de chauffeur. Deze digitale tachograaf is verplicht sinds mei 2006 voor nieuwe voertuigen. Voor voertuigen die gebouwd zijn voor 2006 was de analoge tachograaf al verplicht. De werkgever is verplicht om eens per 90 dagen de gegevens van de tachograaf te kopiëren naar de computer van de zaak.

Nu is niet iedere bestuurder van een vrachtauto verplicht om een tachograaf te gebruiken. Ilent zegt het volgende over het gebruik en vrijstelling van de tachograaf: het voertuig weegt niet meer dan 7.5 ton, de 12 uur per week norm wordt nageleefd en er wordt een ‘deugdelijke’ registratie bijgehouden omtrent de ritten.

Wanneer code 95 niet verplicht is

Er zijn een aantal uitzonderingen waarvoor code 95 niet verplicht is en je hier vrijstelling voor kan krijgen. Deze zijn als volgt:

  • Vervoeren van goederen voor veeteelt-, landbouw-, bosbouw-, tuinbouw-, of visserijbedrijf
  • Het vervoer niet verder dan 50km gereden hoeft te worden
  • Er geen vervoersdiensten worden aangeboden
  • Het besturen van een voertuig is niet je hoofdwerkzaamheid is en er minder dan 12 uur per week wordt gereden

Het komt erop neer dat je hier vrijstelling voor krijgt wanneer je niet vervoert als hoofdinkomen. Heb je een transportbedrijf? Reken dan maar niet op een dergelijke vrijstelling.

Is Code 95 nog wel relevant?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het handig om te weten waar code 95 voor is en waarom het een tijd geleden – in 2009 – is geïntroduceerd. Code 95 zorgt ervoor dat de verkeersveiligheid wordt verhoogd. Zo wordt er een deel van de verkeersongevallen voorkomen en is er minder CO2 uitstoot. Hier lees je meer in hoeverre code 95 relevant is.

BTC over de richtlijnen vakbekwaamheid code 95

Opleiding code 95 volgen bij ‘t WEB

Voor een aantal Code 95 opleiding is ’t WEB zelf gecertificeerd, andere opleidingen besteden wij uit aan onze vaste partner Piet Gons Rijopleidingen. Wij voeren deze opleidingen uit op onze eigen locatie of op locatie bij jouw bedrijf, afhankelijk van wat jij wil.

Net als onze andere opleidingen, zijn de Code 95 opleidingen maatwerk. Wil je één chauffeur opleiden of een hele groep? Neem contact met ons op over de mogelijkheden.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

In de meeste gevallen is code 95 dus gewoon verplicht. Helemaal wanneer je beroepschauffeur bent en het voor je bedrijf het grootste gros van inkomsten is. Zorg ervoor dat je je code 95 up-to-date houdt en schrijf je tijdig in voor een her certificering voor je code 95.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!