De spetters die bij het elektrode soorten lassen ontstaan worden gebruikt om de samengevoegde delen extra te verstevigen. Er zijn ook lasmethodes waarbij geen gas nodig is. Met zowel met MIG als met TIG lassen kunnen verschillende materialen aan elkaar worden gelast.
Lassen volgens een lasproces
Al met al zijn er wel tientallen soorten lassen en lasprocessen. Elke lasmethode heeft zo zijn voordelen en nadelen. Een lasproces is het proces waarbij een las wordt gemaakt. Met verschillende materialen kun je daarom ook verschillende soorten lassen maken. De EN-ISO 4063 is een organisatie voor internationale standaardisering. Zo gaat bijvoorbeeld de EN-ISO 4063:2010 over ‘las- en aanverwante processen’ (welding and allied processes). Voor meer info kan je de lasopleiding bekijken.
Geometrische vormen lassen met booglassen
Een geometrische vorm is een vorm dat tweedimensionaal is. Denk aan een rechthoek, een driehoek of een cirkel.
Er zijn vier soorten lassen ofwel lastechnieken die in de praktijk veel voorkomen: MIG/MAG lassen, TIG lassen, booglassen met elektroden en onder poeder lassen.
MIG/MAG lassen
MIG/MAG lassen wordt gedaan met een gas. MIG staat voor ‘Metal Inert Gas’ – zoals argon of mengsels. Een voordeel van MIG is dat het niet mengt met andere chemicaliën. Het wordt veelal gebruikt voor aluminium.
MAG staat voor ‘Metal Active Gas’ en wordt vaak gebruikt voor het lassen van RVS en staal. Onder deze gassen valt bijvoorbeeld koolstofdioxide CO2. Een voordeel van MAG lassen is dat deze gassen goedkoper zijn dan inert gassen. Een nadeel van MIG/MAG lassen is dat er erg slecht tegen wind kan.
TIG lassen
Met TIG lassen wordt elk element apart aangestoken. TIG staat voor ‘tungten inert gas’. Tungsten is de Engelse benaming voor wolfraam. Met TIG lassen ben je ten alle tijden twee handen nodig. Daarom wordt het ook wel als de moeilijste lastechniek beschouwd.
Booglassen met beklede elektroden (BMBE)
Het materiaal smelt en vloeit zo aan elkaar wanneer de elektrische pllasmabook het voorwerp verhit. Bij het elektrode-lassen is er echter wel sprake van spetters en slakken.
Onder poederdek (OP) lassen
Een met poedergevuld draad wordt continue met een vooraf ingestelde snelheid gevoerd aan het lasstuk. De elektrische spanning door het draad en werkstuk zorgt ervoor dat er een vlamboog ontstaat.