Menu
Ritregistraties digitale tachograaf
LinkedIn
Facebook
Twitter
De tachograaf registreert niet alleen de snelheid en afgelegde afstanden van het voertuig, maar ook registreert hij de rijtijden en rusttijden van de chauffeur. Na het lezen van dit artikel zal het duidelijker zijn wat een digitale tachograaf doet en hoe je hiermee je ritten kan registeren. Is het moeilijk? Welnee!

Inhoudsopgave

Volgens rijksoverheid moeten bussen, zware vrachtwagens en lichte bedrijfsvoertuigen – in het beroepsgoederenvervoer – beschikken over een digitale tachograaf. Zo is het ook verplicht voor nieuwe bussen en touringcars die meer dan 8 mensen vervoeren minus de chauffeur. Dit wordt tevens behandeld tijdens de Code 95 opleiding.

Wat is een ritregistratie

De ritregistratie legt verschillende dingen vast van de rit. Een belangrijk onderdeel hiervan is of de chauffeur wel voldoende rust pakt gedurende de ritten. Dit is niet alleen belangrijk voor de chauffeur, maar ook voor de medeweggebruikers.

Wat is een digitale tachograaf

De slimme meter is een relevantie voor code 95. Deze legt een aantal zaken vast: 1)ritafstand 2)rijsnelheid 3)rijtijden en als laatste de 4)rusttijden. Hier kun je meer lezen over wat de overheid zegt over de digitale tachograaf verplichting.

De Digitale Tachograaf en Code 95 (relevant?)

Een digitale tachograaf registreert de rittijden van de chauffeur en of de chauffeur wel voldoende rust heeft gepakt voor die dag. Dit kan worden gecontroleerd door de controle ILT voor inspectie vrachtwagen.

Hoe werkt ritregistratie voor een vrachtwagenchauffeur

In de onderstaande video legt Bas de basis uit van de digitale tachograaf. Zo begint hij met het uitleggen van het eenmalig aanmelden van de firma met de bedrijfskaart. Wanneer de digitale tachograaf vraagt om de firma at te melden, druk dan altijd op ‘Nee’.

  • Bedrijfskaart
  • Chauffeurskaart
  • Chauffeurskaart (voor de bijrijder)

Vraag de kaarten vroegtijdig aan bij KIWA. Neem de kaarten altijd mee naar huis. Bas legt ook uit als je naar huis gaat na werk je nog steeds wettelijk verplicht bent om je bestuurderskaart te laten zien als daarom wordt gevraagd.

Basiskennis digitale tachograaf uitgelegd door Bas Truck Center

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Als alles is blijven hangen is het duidelijk hoe de ritregistratie werkt met een digitale tachograaf. Wacht niet en probeer het gelijk uit als je nu in je voertuig zit die een digitale tachograaf heeft.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!