Menu
Stappenplan aanschaffen AED zakelijk thumbnail
LinkedIn
Facebook
Twitter
Een ambulance heeft een aanrijtijd van minimaal 7 minuten. Dit betekent dat zij vrijwel altijd te laat is tijdens een reanimatie. De overlevingskans voor een hartstilstand buiten een ziekenhuis om is slechts één op de vier.

Inhoudsopgave

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat er iemand in de buurt – of intern aanwezig is – die weet hoe reanimatie werkt en weet hoe zij een AED kan bedienen. Zo verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer.

Als je overweegt om zakelijk een defibrillator kopen ben je aan het juiste adres. Iedereen kan op ieder moment een hartstilstand krijgen. Een AED is de enige oplossing voor een hartstilstand. Merk op dat er in dit artikel worden geen voorkeuren uitgesproken over merken van een AED.

Een hartstilstand

Er is sprake van een hartstilstand wanneer je hart geen bloed meer rondpompt. Het hart stopt dus met kloppen. Als er binnen 6 minuten kan worden gestart met reanimeren is er een grote kans op overleving. Volgens de Hartstichting bel je altijd eerst 112 voordat je start met reanimeren. Als er meerdere mensen aanwezig zijn kan je het beste iemand vragen om dit voor je te doen. Tijdens de cursus BHV leer je hoe je iemand moet reanimeren.

hartstilstand iemand reanimeren voorbeeld

Wat is een AED

De hartkamers zijn constant snel en chaotisch aan het samentrekken – ofwel fibrilleren. Dit kan worden verholpen met een automatische externe defibrillator: de AED. Hieronder is een leuke en korte video te zien van Clipphanger over de werking van een defibrillator. Hier kan je meer lezen over de werking AED.

Clipphanger

Zo’n apparaat is een prachtig hulpmiddel voor iemand die is getroffen door een hartstilstand. Nu zijn er veel verschillende soorten en maten van defibrillators. In dit artikel wordt het verder toegelicht waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een zakelijke AED.

Hoeveel kost een AED toestel

Hoeveel kost een AED zakelijk nou precies? Dat is een goede vraag. De aanschaf kan variëren tussen de €1250,- en €3000,- euro. Goedkopere AED’s hebben in de meeste gevallen niet het ‘FDA keurmerk’. De FDA valt onder de federale overheid van de VS.

Als de een AED een FDA keurmerk heeft is het apparaat geschikt voor thuisgebruik voor mensen zonder enige (medische) kennis. Dit houdt in dat je niet opgeleid hoeft te zijn om dit apparaat te gebruiken.

Dit zegt onder andere iets over de kwaliteit van medische producten. Goed om te benoemen is dat het in sommige gevallen ook mogelijk is om een AED te huren of leasen.

AED zakelijk kopen met subsidie

Vanaf juni 2019 is er de subsidieregeling AED wanneer de buitenkast in een ‘witte vlek’ gebied wordt geplaatst wanneer je overweegt om een AED kopen voor bedrijf. Hiervoor geldt een subsidie van €1000,-. Een witte vlek is een omgeving waarin binnen een straal van 500 meter geen defibrillator aanwezig is.

Oefenen reanimeren zakelijk aed

Ook is er een structurele subsidie voor het periodieke onderhoud van de AED en voor deelname aan dergelijke trainingen. Neem gerust even contact met ons op als je hier meer over te weten zou willen komen. Voor de aanschaf van een buitenkast komt de aanvrager in aanmerking voor een subsidie van €500,-. Hieraan zijn een aantal voorwaarden gesteld;

  1. Zowel de AED als de reanimatiehulpverlener zijn aangemeld bij HartslagNu
  2. De AED wordt tijdig voorzien van nieuwe elektroden en batterijen
  3. Door de aanschaf wordt de binnen hangende AED nu buiten geplaatst (24/7 bereikbaar)
  4. Binnen een straal van 750 meter is er geen andere AED beschikbaar (open plek)

Waar op letten bij aanschaf van een defibrillator

Natuurlijk is de garantie van de AED ook van groot belang. Dit geeft niet alleen aan wat de levensduur is van de defibrillator, maar dan ben je er ook zeker van dat er een nieuwe wordt geleverd wanneer die van jou defect is. Ook is het aangeraden om de AED te plaatsen op een goede locatie. Wij hebben een artikel waarin wij 5 beste locaties voor een AED op kantoor. Hieronder staan 7 punten waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een AED:

1: AED zelftest

Een AED moet jaarlijks worden gecontroleerd. Sommige AED’s beschikken over een zelftest functionaliteit. Deze slimme AED’s houden je op de hoogte door middel van geluid, WiFi, of e-mail. Het periodiek controleren van de AED is ontzettend belangrijk. Zo controleert deze zelftest dagelijks of de elektroden nog werken en alle andere onmisbare onderdelen. Hoe herken je nou een storing?

  • Lampje rechtsboven blijft uit
  • Lampje rechtsboven brandt rood
  • Lampje rechtsboven knippert rood

2: Weers- en stofbestendigheid van de AED

De IP-waarde staat voor ‘Ingress Protection’. Het is niet alleen uniek bij de AED, maar ook bij andere elektrische apparaten. Het getal is opgesplitst in twee delen: de stofdichtheid en de waterdichtheid. In de onderstaande video legt ‘AEDvoordelig’ kort uit hoe de IP waarden werken.

AEDvoordeling over de IP waarde van de AED
Voorbeeld IP icoon
Voorbeeld IP waarde icoon (Bron: Letsled.nl)

#1. Het eerste getal van de IP-waarde

Het eerste cijfer van de IP waarde heeft aan hoe goed het apparaat bestendig is tegen stof. Dit getal gaat maximaal tot 6. 0 betekend dat het apparaat niet beschermt is tegen stof.

#2. Het tweede getal van de IP-waarde

Het eerste cijfer van de IP waarde heeft aan hoe goed het apparaat bestendig is tegen water. Dit getal gaat tot maximaal 8. 0 betekend dat het apparaat niet is beschermd tegen water.

3: Ingebouwde metronoom

Het kan handig zijn om een ingebouwde metronoom aanwezig te hebben, zodat je weet in welk tempo je de borstcompressie moet uitoefenen. Dit wordt ook wel de 30/2 genoemd en het maakt het reanimatieproces eenvoudiger. Sommige AED’s geven zelfs feedback op de diepte van de compressie.

Sommige AED’s hebben een ingebouwde taleninstructie die vertellen wat je moet doen. Hierbij kan het handig zijn om te kiezen voor een apparaat die meerdere talen ondersteund, zodat écht iedereen hier goed mee overweg kan.

AED periodieke onderhoud stockfoto

4: Periodiek onderhouden

De AED moet periodiek worden onderhouden. Dit kan je natuurlijk zelf doen of op basis van een onderhoudsabonnement. Verscheiden leveranciers bieden dit aan. De kosten voor het onderhouden zijn ongeveer 95 euro per jaar. Eens per jaar wordt de AED weer gekalibreerd.

5: Verschillende soorten defibrillators

Er zijn twee soorten defibrillators: volautomatisch, halfautomatisch en halfautomatisch met reanimatiefeedback. Uit ervaring van de meeste hulpverleners blijkt dat een halfautomatische AED het prettigst werkt, maar dit verschilt uiteraard per persoon.

Er zit geen verschil in de werking van een volautomatische en halfautomatische AED. Het kan natuurlijk absoluut niet het geval zijn dat de hulpverlening allemaal dingen moet instellen om gebruik te kunnen maken van de AED. Het grote verschil is dat de AED zegt dat het een schok toe gaat dienen of dat de hulpverlener hierna zelf op de knop moet drukken. De verschillende defibrillators worden hieronder toegelicht;

#1. Volautomatisch

Allereerst de volautomatische defibrillator (360P). Bij een vol automatische AED hoeft de hulpverlener niet zelf op de knop te drukken om een schok op het slachtoffer toe te dienen.

#2. Halfautomatisch

Nu bestaat er ook een halfautomatische defibrillator (350P). Bij een half automatische AED moet de hulpverlener zelf op de knop drukken om een schok toe te dienen aan het slachtoffer.

Halfautomatisch met reanimatiefeedback

Als laatste is de halfautomatische defibrillator met reanimatiefeedback (500P). Deze leg je op de borst van de persoon. Aan de hand van gesproken en visuele instructies zal je worden geïnstrueerd hoe je de persoon dient te reanimeren. Zo krijg je live feedback op je compressiediepte en compressiesnelheid.

6: Levensduur garantie

De levensduur garantie is ook een indicatie hoe goed een AED is. Ook ben je er in sommige gevallen van verzekerd dat je een nieuwe AED krijgt wanneer die van jou een storing heeft of zelfs kapot is.

7: Asystolie detectiedrempel

Het laatste puntje waar je op moet letten is de asystolie detectiedrempel. Nu gaan we wat meer de diepte in op de technische aspecten van een AED. Voordat een AED het commando geeft om een schok toe te dienen, voert het apparaat eerst een analyse uit. Een goede AED kan een analyse uitvoeren van minder dan 100µV. Er zijn bijvoorbeeld merken die een drempelwaarde van 200µV hanteren.

Drempelwaarde asystolie voorbeeld papier

Deze drempelwaarde is uitgedrukt in microvolt (mV/µV). Slimme AED’s detecteren wanneer het beter is om een schok af te geven of om juist door te gaan met borstcompressie. Ook detecteert deze of er een pacemaker aanwezig is bij het slachtoffer. Dit vergroot de kans dat het hart weer pompt in een normaal sinusritme. Hoe meet een AED dit nou eigenlijk?

  1. Top-Top
  2. Top-nullijn
  3. True RMS (Root mean square)

Top-Top meet het spanningsverschil tussen een top en een dal van een hartslag. Daarentegen meet Top-nullijn het spanningsverschil ten opzichte van de middenlijn. Als laatste meet True RMS de gemiddelde waarde van een nullijn van een top of een dal. Als je het nog onthouden hebt van de middelbare school wordt hier de half wortel genomen maal twee van de top-nullijn, omdat het om een sinussignaal gaat.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Zelf hebben wij ook een AED hangen in het pand waar je als cursist binnenkomt. Een AED kan levens redden als je binnen 6 minuten bent begonnen met reanimeren. Dit is van cruciaal belang, omdat de ambulance een gemiddelde aanrijtijd heeft van zo’n 7 minuten. Wij vinden het ontzettend belangrijk voor de veiligheid van onze medewerkers. Als je interesse hebt raden we je aan om eens te kijken bij onze opleiding BHV en neem bij vragen natuurlijk gerust contact met ons op. Samen streven naar veiligheid.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!