Menu
Code 95 relevant
LinkedIn
Facebook
Twitter
Waarom is er eigenlijk zoiets als ‘Code 95’? Veel mensen ervaren deze nascholing als een enorme verplichting. Het is ook geen nieuw concept. In Nederland is het in 2009 geïntroduceerd.

Inhoudsopgave

Sinds 1 januari 2021 mag je niet alleen niet langer beroepsmatig vrachtauto rijden, maar ook niet meer beroepsmatig in een bus. Gelukkig is Code 95 vijf jaar geldig en kan daarna worden verlengt door nascholing te volgen.

Wat is de code 95 cursus

Code 95 is hedendaags een vereiste gesteld vanuit de Europese Unie. Hiervoor dienen beroepschauffeurs een geldige basiskwalificatie te behalen. Deze kwalificatie is 5 jaar geldig en kan worden verlengt door nascholing te volgen.

Basiskwalificatie

Wanneer je beroepschauffeur wilt worden is het noodzakelijk dat je de Code 95 basiskwalificatie hebt behaald. Hier zijn enkele uitzonderingen voor vooropgesteld die zijn terug te vinden op de website van het CBR.

Nascholing voor code 95

Om Code 95 te halen zal je nascholing moeten volgen. Zorg dat je niet te laat bent met het inplannen van een herscholing van je Code 95. Neem vrijblijvend contact op met een van onze planners wanneer je eventuele vragen hebt.

Voor de volgende rijbewijzen is deze code verplichte als we de Europese richtlijnen voor het beroepsmatig besturen als uitgangspunt nemen:

 • Rijbewijs C1(E)
 • Rijbewijs C(E)
 • Rijbewijs D1(E)
 • Rijbewijs D(E)

Is het moeilijk om het te halen

Hoewel de moeilijkheidsgraad van persoon tot persoon verscheeld, krijgen wij vaak te horen dat het goed te doen is. Maar geen paniek, je kan er niet voor deze cursus slagen of zakken; je wordt er namelijk niet voor getoetst voor de code 95 nascholing. Het enige waar je op moet letten is dat je niet te laat komt. Dat maakt het behalen van code 95 voor sommige nog wel eens moeilijk ;-).

Hoeveel tijd kost code 95 behalen

Code 95 is jammer genoeg niet te halen in een middagje. In totaal is het 35 uur nascholing waarvan 7 in de praktijk plaatsvinden.

Opfrissen van Code 95

Corona en code 95

We naderen langzamerhand April en de meeste corona maatregelingen vervallen. Tijdens de pandemie is er met name veel vraag geweest naar onze E-Learnings voor Code 95 – eventueel op maat en in eigen huisstijl. Covid heeft het over het algemeen enorm lastig gemaakt als het om scholing gaat. Gelukkig mag er steeds meer en gaan er langzamerhand steeds meer zaken open.

Uitstel aanvragen voor de verlenging

Het is mogelijk om het verloop van je code 95 uit te stellen. Zo komen sommige Nederlands in aanmerking tot een verlenging – ofwel uitstel – voor het verlengen van de Code 95 van negen maand. Klik op de link om meer te lezen over de aanmerkingen hiervoor of neem vrijblijvend contact op met een van onze opleidingscoördinatoren.

Code 95 vrijstelling

Er zijn een in ieder geval een tweetal groepen die vrijstelling krijgen voor het behalen van de basiskwalificatie Code 95:

 • Brandweerlieden
 • Politiemensen

Punten en Code 95

In totaal moet je voor je code 95 35 punten behalen. Hiervoor kan je verscheiden zaken volgen om deze punten te behalen. Deze zullen in de onderstaande koppen verder worden toegelicht.

Hoeveel punten moet je halen voor code 95

In totaal moet je 35 punten behalen om code 95 succesvol af te ronden. Wanneer dit is behaald zal je geldigheid worden toegekend. en kan je er weer vijf jaar tegen aan.

Behouden van Code 95

Om je code 95 te behouden zal je eens in de vijf jaar een nascholing moeten volgen. Hierboven is het tevens benoemd dat het in sommige gevallen mogelijk is om uitstel aan te vragen.

Waarom moet je eigenlijk code 95 halen

Code 95 is geïntroduceerd met een aantal redenen. Zo is het bevorderlijk voor een aantal zaken wat het onder andere belangrijk maakt:

 • Wet- en regelgeving omtrent werktijden
 • Tachograafwetgeving
 • Veilige rijtechnieken
 • Veiligheid van de bestuurder
 • Brandstofzuinige rijtechnieken
 • Lifestyle-tips om fit en gezond te blijven op de weg voor chauffeurs

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

LinkedIn
Facebook
Twitter
Maatwerk van ’t WEB? Nieuwe combinaties

Wij worden steeds enthousiaster over ons maatwerk en willen niet anders meer. Met ons maatwerk zorgen wij namelijk voor nieuwe combinaties die aansluiten bij jouw organisatie. ’t WEB gaat hierbij de standaard voorbij en we maken je graag deelgenoot van al onze nieuwe bevindingen op het gebied van opleiding en advies.

logo 't WEB
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!