Menu
deurprocedure toedraaiende deur
LinkedIn
Facebook
Twitter
Er zijn twee soorten deuren: een afdraaiende deur en een toedraaiende deur. Maar, wat zijn de stappen die je moet volgen als je te maken hebt met een toedraaiende deur? In dit artikel wordt dit toegelicht, zodat je tijdens een calamiteit jezelf veiligstelt.

Inhoudsopgave

Wanneer je te maken hebt met een toedraaiende deur voor de BHV deurprocedure, is het belangrijk dat je de volgende stappen uit dit artikel goed uitvoert.

Deurprocedure uitgelegd voor BHV

Tijdens een calamiteit met brand is het zeer afgeraden om direct een deur open te trekken om in de ruimte achter de deur te kijken. Daarom is het aangeraden om eerst een deurprocedure uitvoeren zodat je jezelf eerst in veiligheid stelt.

toedraaiende deur deurprocedure

Het kan zijn dat de ruimte achter de deur in de brand staat. Als je de deur lostrekt zal je worden belaagd door steekvlammen. Verder kan het zo zijn dat de klink onder spanning staat.

Stappenplan deurprocedure toedraaiende deur

Er zijn 5 stappen om een deur te controleren, zodat je er zeker van bent dat je deze veilig openen kan. Deze stappen staan hieronder uitgewerkt wanneer je te maken hebt met een deur die naar je toe draait. Merk je dat de deur, de deurklink of de scharnieren van de deur warm zijn? Laat deze dan dicht en informeer de hoofd BHV’er – of de brandweer.

1: Voel de warmte aan

Met de achterkant van je hand ga je langs de zijkant van de deur en langs de deurklink. Zie je een scharnier? Dan voel je deze ook met de achterkant van je hand. Let op dat je de deur niet aanraakt. Deze kan natuurlijk heet zijn. Daar controleren we immers op.

2: Contact leggen

Roep naar de persoon die zich wellicht achter de deur in de andere ruimte kan bevinden. Als er iemand is, is het belangrijk dat je contact blijft houden met deze persoon. Vraag of er meerdere slachtoffers zijn en geef deze door aan de hoofd BHV’er of aan de brandweer. Het is belangrijk dat ook de omgeving wordt gewaarschuwd.

3: Open de deur

Open voorzichtig de deur. Hierbij is het belangrijk dat je knielt voor de deur. Op deze manier zit je een stuk lager en rook stijgt juist. Zet je voet achter de deur en open de deur langzaam. Zorg ervoor dat jij je hoofd afwend en wacht ongeveer vijf seconden.

4: Controleer de deur

Nadat je kort gewacht hebt controleer je de bovenzijde van de deur die je zojuist hebt geopend op vlammen en/of rook.

5: Je hoofd naar binnen steken

Als je geconstateerd hebt dat er geen vuur of rook is verschijnt, hou je de klink van de deur vast en steek je je hoofd naar binnen. Het is hier ook erg belangrijk dat jij je hoofd laag blijft houden. Roep ‘is er iemand?’ in de deuropening en controleer de ruimte op rook of brand.

Audiovisueel product over de toedraaiende deurprocedure

Human Drive legt in de onderstaande video duidelijk uit welke stappen je moet volgen wanneer je een toedraaiende deur opent. Op deze manier ben je er zeker van dat je de ruimte achter de deur veilig kan betreden.

Human Drive over de BHV deurprocedure bij een toedraaiende deur

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

In dit artikel heb je gelezen hoe je stapsgewijs een toedraaiende deur kan openen op een veilige manier. Dit wordt behandeld tijdens ‘brand en ontruiming’ gedurende de BHV cursus. Wanneer je nog geen BHV opleiding afgerond hebt, overweeg dit dan. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je mede collega’s.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!