Menu
NEN 9140 gereedschap
LinkedIn
Facebook
Twitter
Veilig werken is ontzettend belangrijk. Werken aan e-voertuigen betekend werken met hoge voltages. Denk bijvoorbeeld aan onopvallende condensatoren die nog niet zijn ontladen of dergelijke hoogspanningsverbindingen.

Inhoudsopgave

De gevaren veranderen nog sneller dan de toestand van een astabiele multivibrator ;-). Zorg daarom voor veilig NEN 9140 gereedschap. Tijdens onze trainingen komen we deze 4 hulpmiddelen veel tegen. Welke dat zijn lees je in dit artikel.

Wat is NEN 9140 gereedschap

NEN zijn in het algemeen normen en standaarden voor veilig werken. Zo ook NEN 9140 wat gaat om het veilig werken aan E-voertuigen – ook wel EV genoemd. EV staat voor ‘Electric Vehicle’. Dit bevordert het volgende:

  1. Veilig werken aan e-voertuigen
  2. Veilig opslaan van beschadigde e-voertuigen
  3. Kennis van gevaarlijke onderdelen betreft elektrische voertuigen

Deze zijn onder te verdelen in een ‘full electric vehicle’ en ‘battery electric vehicle’. Het verschil is de batterij die de stroom opslaat voor het aandrijven van de elektrische motor. Het gereedschap moet kunnen werken met deze voltages. ‘Normaal’ gereedschap is van metaal: een goede geleider.

1: Spanningsbeschermende Handschoenen

Veiligheidshandschoenen zijn bestand tegen het geleiden van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat de betreffende persoon niet geëlektrocuteerd wordt. Soortgelijke handschoenen voldoen aan de Europese NEN-EN 60903 eis.

Werkgevers zijn in de veel gevallen zelfs wettelijk verplicht om dit soort handschoenen ter beschikking te stellen voor zijn of haar medewerkers.

(bron afb.: meetmiddelen.eu)

2: Isolerende Mat

Een elektrisch isolerende mat gaat schokken tegen. Deze zijn met name aangeraden voor droge industriële omgevingen. e.g. transformatoren, schakelaars en elektrische panelen.

Door een elektrische mat heeft de monteur minder kans om een schok te krijgen wanneer hij of zij werkt aan de elektrische installaties van bijvoorbeeld een EV. De mat voldoet aan de Engelse ‘BS EN 61111:2009’ norm.

(bron afb.: seton-signalering.nl)

3: VDE Auto Gereedschapskoffer

Waarom VDE? VDE is een Duitse afkorting dat staat voor ‘Verein Deutsche Elektriker’. Dit is een keurmerk voor gereedschappen die worden ingezet voor werken met stroom. VDE gaat tot 1000 volt AC en 1500 volt DC.

Dit NEN 9140 gereedschap hoort gebruikt te worden door monteurs die werken met een dergelijke stroominstallatie.

(bron afb.: wurth.nl)

Gereedschapskoffer VDE

4: Reddingshaak

Het kan voorkomen dat je collega onbedoeld onder stroom komt te staan. Dan telt iedere seconde. Je wilt ervoor zorgen dat hij of zo zo snel mogelijk wegkomt bij het voertuig. De persoon vastpakken en wegtrekken is natuurlijk geen optie; dan sta je zelf ook onderstroom.

Een reddingshaak is hierbij de oplossing. Deze kan tot 45Kv. Het is een essentieel onderdeel voor het redden van een slachtoffer tijdens een ongeval.

(bron afb.: installatiegereedschap.nl)

Stappenplan aan de muur

Een laatste tip is om een NEN 9140 stappenplan aan de muur te hebben. NEN heeft hiervoor een prachtige, kleurrijke flowchart poster voor gemaakt.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Nu weet je welke gereedschappen veilig werken kunnen bevorderen in de elektrische autobranche. Zorg er altijd voor dat jij – of je medewerkers – veilig kunnen werken. Elektriciteit is gevaarlijk en kan voor ernstige ongevallen zorgen. Wees dit dus preventief voor! Neem vrijblijvend contact op met ons voor vragen omtrent veilig werken met e-voertuigen en certificering voor NEN9140.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!