Menu
Vragen VCA opleiding
LinkedIn
Facebook
Twitter
Een VCA opleiding en certificering is bijna niet meer weg te denken als het aankomt op veiligheid. Het VCA-certificaat is met name voor bedrijven waar medewerkers werkzaamheden uitvoeren in een risicovolle omgevingen.

Inhoudsopgave

VCA staat voor Veiligheids, Gezondheids en Milieu Checklist Aannemers. Deze afkorting is voor velen een beetje apart opgebouwd. In dit artikel worden de vier meest gestelde vragen die wij krijgen over VCA behandeld. Er zijn aardig veel verschillende soorten VCA certificeringen die je kan behalen. Mocht je na het lezen van dit artikel het nog niet helemaal zeker weten, neem dat gerust vrijblijvend contact met ons op.

Wat houdt VCA nou eigenlijk in?

De VCA-checklist is bedacht om bedrijven op een objectieve en gestructureerde manier te toetsen en te certificeren op hun veiligheidsbeheerssysteem. Op deze manier is de wijze van werken m.b.t. de V&G-aspecten aantoonbaar voor de medewerkers, voor de opdrachtgevers en voor Nederlandse Arbeidsinspectie. In deze VCA checklist worden zowel de veiligheidsaspecten als de gezondheidsaspecten behandeld.

VCA

Waar staat de afkorting VCA voor

VCA is een afkorting dat staat voor Veiligheids, Gezondheids en Milieu Checklist Aannemers. Zoals de naam al zegt is het een veiligheids Checklist voor aannemers. In een VCA opleiding worden een aantal aspecten behandeld die hieronder staan benoemd.

Wat is vca opleiding

Om als bedrijf gecertificeerd te worden moet men voldoen aan de voorwaarden die in de checklist zijn aangegeven. Wanneer men daaraan heeft voldaan kan het bedrijf door een certificerende instelling (CI) gecertificeerd worden.

VCA diploma

VCA certificaat of VCA diploma is opgedeeld in twee stukken: VCA Basis en VCA VoL. De medewerkers die operationele werkzaamheden uitvoeren moet VCA Basis hebben – wat vroeger Basis Veiligheid heette – en de leidinggevenden moeten VCA VoL hebben – wat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Er is nog wel een verwarring dat men denk dat met VCA gecertificeerd is, maar dat is niet zo. Een bedrijf wordt gecertificeerd. Bijvoorbeeld VCA* of VCU.

Wat is de geldigheidsduur van een VCA certificering?

Een VCA certificering is in totaal 3 jaar gelding en zal daarna moeten worden verlengt door een heropleiding te volgen als deze opnieuw drie jaar gelding moet zijn.

VCA uitgelegd door ‘CertificeringsAdvies Nederland’

Welke VCA heb ik nodig?

Door deze vraag gaan veel mensen de mist in. Als organisatie of bedrijf wil je VCA gecertificeerd worden. Welk certificaat daar juist bij aansluit hangt af van je werkzaamheden. Als voorbeeld is een onderaannemer VCA* nodig. Het certificaat wordt met name veel gevraagd in de volgende brances:

  • Bouwkunde
  • Elektrotechniek
  • Transport
  • Isolatietechniek
  • Civiele techniek
  • Steigerbouwtechniek
  • Werktuigbouwkunde

Welk VCA je nodig hebt wordt in de meeste gevallen bepaald door de opdrachtgever. Handig om te weten is dat alleen bedrijven gecertificeerd kunnen worden. Van ZZP-ers wordt vaak het diploma VCA-VoL gevraagd.

Het verschil tussen VCA en VCA VOL

Er is een verschil tussen VCA en VCA VoL. VCA is namelijk het systeem waaraan de veiligheidsnorm afgesteld is. VCA Vol aan de andere kant is de opleiding voor leidinggeven wat belangrijk is voor het vca vol proefexamen 2022 als het om certificering aankomt. Zo ben je er zeker van dat je juist bent gecertificeerd.

Wat is een VCU of VIL-VCU

Wanneer een uitzendbureau zich wil laten certficeren is deze hiervoor een VCU nodig. VIL- VCU is weer een opleiding Veilgheidscertificaat Intercedent, dit lijkt veel op het VCA-VoL certifcaat.

Wat is een B-VCA

Een B-VCA certificering is afkomstig van de opleiding Basis Veiligheid. het behandeld alles wat te maken heeft met de basis veiligheid.

Veiligheidsmiddelen

Het verschil tussen VCA* en VCA**

Er zit een verschil in VCA* en VCA**. Zo is de ene meer gericht op kleine bedrijven en legt de andere meer de focus op structuur. Verder zit er een duidelijk verschil in de rol als hoofdaannemer. Hieronder worden de verschillen toegelicht.

VCA*

VCA* is gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer. Hier gaat het met name om kleine bedrijven die niet als hoofdaannemer werken.

VCA**

VCA** is gericht op de directe beheersing van VGM tijdens het uitvoeren van werkzaamheden op de werkvloer, alsmede op de VGM-structuur. Onder andere het VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement. Vaak is deze geschikt voor kleinere bedrijven die regelmatig als hoofdaannemer optreden.

Wat kost een VCA opleiding in Nederland?

Opleiding kost vaak rond de €200,- per persoon. Neem gerust vrijblijvend contact op met onze VCA specialist wanneer je verder nog vragen of onduidelijkheden hebt.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

LinkedIn
Facebook
Twitter
Maatwerk van ’t WEB? Nieuwe combinaties

Wij worden steeds enthousiaster over ons maatwerk en willen niet anders meer. Met ons maatwerk zorgen wij namelijk voor nieuwe combinaties die aansluiten bij jouw organisatie. ’t WEB gaat hierbij de standaard voorbij en we maken je graag deelgenoot van al onze nieuwe bevindingen op het gebied van opleiding en advies.

logo 't WEB
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!