Menu
NEN 9140 is het verplicht arbowet thumbnail
LinkedIn
Facebook
Twitter
Steeds meer mensen krijgen te maken met elektrische voertuigen. Niet alleen monteurs, maar ook elektro-technici en veiligheidsdiensten. Denk bijvoorbeeld aan de brandweer. Maar is NEN 9140 verplicht voor iedereen?

Inhoudsopgave

NEN 9140 verplicht bedrijven – die elektro-technische werkzaamheden uitvoeren aan laagspanningsinstallaties – om hierin gecertificeerd te zijn. In dit artikel lees je hier meer over.

NEN 9140 uitgelegd

Wat is de NEN 9140 nou precies? De NEN 9140 is afgeleid van NEN 3140. Het geeft aan hoe je veilig aan elektrisch aangedreven voertuigen kan werken, zowel hybride als volledig elektrisch. Dit soort voertuigen zijn steeds meer te zien op de weg.

Dan ligt het misschien wel voor de hand dat het steeds belangrijker wordt om hier goed en veilig mee om te leren gaan. Dit is één van de redenen dat NEN 9140 verplicht is. De doelgroep voor NEN 9140 is: leidinggevenden, monteurs en hulpverleners. Een aantal belangrijke en relevante normen zijn:

  • NEN 4288:2020 nl (bedrijfsvoering en batterijopslagsystemen)
  • NEN 9140:2019 nl (veilig werken aan e-voertuigen)
‘HybrideAutoNEN9140LR’ over Veilig werken aan hybride en elektrische voertuigen

Wat is NEN 3140

NEN 9140 is een relatief nieuwe NEN norm die is afgeleid van NEN 3140. Is NEN 3140 ook nodig voor medewerkers? Ja, dit is inderdaad het geval. Het is niet alleen relevant voor machines en apparaten, maar ook voor medewerkers. Voor apparaten vind NEN 3140 periodiek plaats.

NEN 3140 vs NEN 9140

Het verschil tussen NEN 3140 en NEN 9140 is dat bij de 9140 variant ook niet-elektrotechnici leren om veilig om te gaan met elektrische voertuigen. Denk bijvoorbeeld aan een de brandweerman die moet weten hoe zij iemand moet bevrijden.

Het is verplicht voor elektrotechnische werkzaamheden

Werken aan elektrisch installaties kent verschillende gevaren, zoals het krijgen van schokken van het voertuig. Dit kan zelfs leiden tot blijvend letsel. Denk aan verbrandingen door vlambogen – wellicht beter bekend als ‘electric arc flash’. Om veilig te werken aan dit soort installaties hebben wij een stappenplan opgesteld hoe je in 5 stappen veilig werken kan aan een EV en een HEV.

Electrotechnische werkzaamheden NEN 9140

Daarom is het ontzettend belangrijk om kennis en kunde te hebben van dit soort elektrische installaties. ‘t WEB biedt een reeks NEN opleidingen en certificering aan betreft de NEN normen.

Arbowet over de NEN 9140 verplichting

De Arbowet zegt indirect dat de NEN 9140 verplicht is. Werkgevers Beschrijft oplossingen om risico’s te verminderen voor e-voertuigen:

  1. Gebruik hulpmiddelen
  2. Gebruik beschermingsmiddelen
  3. Zorg voor een aanwijsbeleid

Arbobesluit artikel 3.4

In artikel 3.4 van het arbobesluit staat dat er voor elektrische installaties doeltreffende maatregelingen genomen moeten zijn dat verschillende gevaren reduceren. Denk aan ontploffingen, brand, directe en indirecte aanrakingsgevaren en te dichte nadering. Het is een relatief korte paragraaf. Lees hier zelf van het Arboportaal van SZW over arbobesluit artikel 3.4.

Arbobesluit artikel 3.5

In artikel 3.5 staat bijvoorbeeld in dat elektrotechnische werkzaamheden en bedieningswerkzaamheden – die gevaren kunnen opleveren – door deskundige, voldoend onderrichte en daartoe bevoegde werknemers moeten worden uitgevoerd. Artikel 3.5 is een relatief lange paragraaf met veel informatie. Lees ook hier zelf van het Arboportaal van SZW schrijft over het arbobesluit artikel 3.5.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Als het goed is weet je nu dat NEN 9140 verplicht is voor werkzaamheden omtrent laagspanningsinstallaties. Het sluit namelijk aan op de zorgplicht van de Arbowetgeving – met name op die van de wetgever. ‘t WEB biedt een reeks NEN opleidingen en certificering waaronder de NEN 9140.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!