‘Is BHV verplicht?’. Het aantal BHV ers hangt enorm af van de grootte van je organisatie. Dit wordt veelal vastgesteld op basis van een vooraf uitgevoerde RI&E. Wel kan iedereen een BHV’er worden en zijn er geen limitaties op basis van opleidingsniveau.
Wat is BHV
BHV staat voor ‘bedrijfshulpverlening’. Zo zijn er een aantal aspecten die aan bod komen in de BHV cursus. Een groot deel hiervan lees je hier terug; BHV cursus onderdelen. De hoofdtaken van een BHV er zijn als volgt:
- Alarmeren en evacueren van medewerkers
- Eerste hulp verlenen bij ongevallen
- Bestrijden van een beginnende brand
Wat is de Arbowet
De Arbowet is een afkorting wat staat voor Arbeidsomstandighedenwet. Zo gaat deze wet in op de onderstaande 8 punten / hoofdstukken:
- Arbeidsomstandigheden (h2)
- Samenwerkingen en ondernemersraad (h3)
- Bijzondere verplichtingen (h4)
- Toezicht en ambtelijke bevelen (h5)
- Vrijstelling, ontheffingen en beroep (h6)
- Sancties (h7)
- Overgangs- en slotbepalingen (h8)
De Arbowet is de algemene bepaling voor voor de kaderwet. Zo bevat de Arbowet geen concrete regels. Wel neemt deze wet de veiligheid, gezondheid en welzijn als uitgangspunt.
Wat de Arbowet zegt over BHV verplichting
Ieder bedrijf met 1 medewerker is verplicht om de BHV in orde te hebben. Voor kleine bedrijven mag de werkgever tevens zelf de BHV’er zijn.
Er zijn geen concrete verplichtingen die te maken hebben met bedrijfshulpverlening. Zo zegt de Arbowet bijvoorbeeld dat de werkgever een beleid moet opstellen waarin staat hoe zij de arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk kan krijgen (art. 3 lid. 1). Verder mag de werkgever zich laten ondersteunen door deskundige BHV ers. Hierin staan tevens de taken van de BHV er omschreven (art 15).
Hoeveel BHV ers zijn verplicht bij hoeveel medewerkers? Als uitgangspunt wordt vaak 1 BHV er per 50 medewerkers genomen. Dit was voorheen een regel, maar dit is in 2007 veranderd naar een uitgangspunt.
Meer weten over onze aanpak op het gebied van BHV? Bekijk onze BHV opleidingen pagina voor meer informatie.