Menu
Hoe lang de batterij van een AED mee gaat
LinkedIn
Facebook
Twitter
De batterij van een AED gaat gemiddeld zo’n 2 tot 5 jaar mee. Dit verschilt natuurlijk wel per defibrillator. De AED zelf gaat al snel 15 tot 20 jaar mee zonder stuk te gaan. Wel moeten de elektroden eens in de 2 jaar vervangen worden.

Inhoudsopgave

Wat is een AED

Een AED helpt bij het reanimeren van een persoon wanneer deze een hartstilstand heeft. Dit doet de AED op een slimme manier. Een diepgaande uitleg AED is hier te lezen. Het zorgt ervoor dat de hart weer een hartslag krijgt.

Type batterij van een AED

In de meeste gevallen zit er in een AED een lithium accu. De interne AED accu is in de meeste gevallen wel te vervangen, maar dit geld niet voor alle AED’s. Een lithium batterij heeft het grote voordeel dat ze een grotere vermogensdichtheid hebben. Kortom: er past meer stroom in. Zelfs 3 tot 4 keer zo veel als een loodzuur batterij. In de praktijk hebben we geleerd dat dit soort type batterijen het langst meegaan.

Levensduur van de accu van een AED

Batterij van een AED gaat ongeveer 2 tot 5 jaar mee. Elke AED heeft wel een manier om aan te duiden dat de accu malfunctioneerd. Houdbaarheid batterijen AED verschillen ook weer per batterij. Wel adviseren wij om de AED te vervangen na 10 jaar als deze nooit is gebruikt.

Jaarlijkse stroomkosten van een defibrillator

Wat kost een AED aan stroomkosten jaarlijks? Dit hangt natuurlijk af van een aantal factoren. Gemiddeld verbruikt een AED buitenkast €35,- per jaar aan stroom. Tijdens de wintermaanden verbruikt de buitenkast meer en in de zomermaanden weer minder. Dit verschilt natuurlijk wel met de mate van hoe koud het is.

Het ministerie van VWS heeft een budget opgesteld voor de verbruik kosten van de batterij van een AED als deze gebruikt is voor een reanimatie. Dit doen ze om de aanschaf van een AED laagdrempeliger te maken. Een nieuwe accu van een AED kost al snel €200,- tot €350,-.

Aanschaffen van een betrouwbare AED (tips)

Als je een betrouwbare AED zoekt om aan te schaffen zijn een aantal zaken belangrijk. Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet in ons artikel: ‘Checklist aanschaffen AED‘. Hier spreken wij geen voorkeur uit voor een merk, maar lichten wij toe waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een AED. ‘t WEB verkoopt namelijk zelf geen AED’s, maar geven hier wel BHV training voor.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Er zijn slimme AED’s op de markt. Een AED geeft bijvoorbeeld nooit zomaar een schok. Eerst wordt er een berekening uitgevoerd om te meten wanneer een schok nodig is en wanneer deze het effectiefst is. De ene defibrillator schokt automatisch en bij de andere defibrillator dien je zelf op de knop te drukken wanneer dit wordt aangegeven.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!