Menu
Ontruiming oefenen in je eigen pand
LinkedIn
Facebook
Twitter
Zo zijn er verschillende soorten ontruiming oefeningen. Denk aan ‘table-top’ oefeningen, aangekondigde en onaangekondigde oefeningen, complexe ontruimingsoefeningen en uitgebreidere training en advies. Hoe kan je zelf ontruiming oefenen en wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?

Inhoudsopgave

In de Arbowet staat er geen specifieke wet over ontruiming oefenen. Wel ben je verplicht als werkgever om een veilige omgeving te creëren voor je medewerkers. Zo verplicht de Arbowet dat de werkgever moet zorgen voor de best mogelijke arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Wat is ontruiming

Als we spreken van een ontruiming bedoelen we dat er een ernstige situatie heeft opgetreden. Zo moeten de medewerkers in veiligheid worden gesteld.

  • Brand is uitgebroken
  • Gevaarlijke stoffen ontsnappen
  • Er is explosiegevaar
  • Gaslekkage treedt op

Hoe vaak moet je ontruiming oefenen

De NIBHV hanteert een richtlijn van 1 jaar voor het oefenen van een ontruiming. Hier lees je meer over wat de overheid over ontruimingsoefeningen zegt.

Complexiteit gebouw

Een gebouw is complex wanneer er sprake is van veel gemeenschappelijke functies van bijvoorbeeld de werkplek. Denk aan een gezamenlijke werkplek of een overkoepelende organisatie. Een gebouw kan ook complex zijn als er een middel tot grote interne transport plaatsvindt in het gebouw.

Plattegrond van het pand stock

Het is daarom belangrijk dat medewerkers tijdens het oefenen van een ontruiming weten hoe ze in zo’n dergelijke situatie moeten anticiperen.

Organisatie

Een ontruiming oefenen gebeurt vaak op organisatieniveau. Zo kan dit worden geoefend zonder dat het vooraf aangekondigd is, maar ook wanneer de medewerkers wel weten dat dit wordt georganiseerd. Het is juist goed om het op eigen bedrijf te oefenen, zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn wanneer er een ontruiming actief is.

Bijbehorende risico’s

Ieder bedrijf is uniek en zo zijn de risico’s dat ook. Nu zijn er per definitie geen risico’s die niet bekend zijn. Alleen hoe hierop geanticipeerd kan worden wel. Daarom is het belangrijk om dit in acht te nemen tijdens ontruiming oefenen.

Is het wettelijk verplicht

Nee, het is niet wettelijk verplicht volgens de Arbowet. Wel ben je verplicht om een veilige werkomgeving te verschaffen aan je medewerkers. Voor vragen mag je natuurlijk altijd vrijblijvend contact op nemen met ons.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!