In de Arbowet staat er geen specifieke wet over ontruiming oefenen. Wel ben je verplicht als werkgever om een veilige omgeving te creëren voor je medewerkers. Zo verplicht de Arbowet dat de werkgever moet zorgen voor de best mogelijke arbeidsomstandigheden en veiligheid.
Wat is ontruiming
Als we spreken van een ontruiming bedoelen we dat er een ernstige situatie heeft opgetreden. Zo moeten de medewerkers in veiligheid worden gesteld.
- Brand is uitgebroken
- Gevaarlijke stoffen ontsnappen
- Er is explosiegevaar
- Gaslekkage treedt op
Hoe vaak moet je ontruiming oefenen
De NIBHV hanteert een richtlijn van 1 jaar voor het oefenen van een ontruiming. Hier lees je meer over wat de overheid over ontruimingsoefeningen zegt.
Complexiteit gebouw
Een gebouw is complex wanneer er sprake is van veel gemeenschappelijke functies van bijvoorbeeld de werkplek. Denk aan een gezamenlijke werkplek of een overkoepelende organisatie. Een gebouw kan ook complex zijn als er een middel tot grote interne transport plaatsvindt in het gebouw.
Het is daarom belangrijk dat medewerkers tijdens het oefenen van een ontruiming weten hoe ze in zo’n dergelijke situatie moeten anticiperen.
Organisatie
Een ontruiming oefenen gebeurt vaak op organisatieniveau. Zo kan dit worden geoefend zonder dat het vooraf aangekondigd is, maar ook wanneer de medewerkers wel weten dat dit wordt georganiseerd. Het is juist goed om het op eigen bedrijf te oefenen, zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn wanneer er een ontruiming actief is.
Bijbehorende risico’s
Ieder bedrijf is uniek en zo zijn de risico’s dat ook. Nu zijn er per definitie geen risico’s die niet bekend zijn. Alleen hoe hierop geanticipeerd kan worden wel. Daarom is het belangrijk om dit in acht te nemen tijdens ontruiming oefenen.
Is het wettelijk verplicht
Nee, het is niet wettelijk verplicht volgens de Arbowet. Wel ben je verplicht om een veilige werkomgeving te verschaffen aan je medewerkers. Voor vragen mag je natuurlijk altijd vrijblijvend contact op nemen met ons.