Menu
Het verschil tussen MVK en HVK uitgelegd
LinkedIn
Facebook
Twitter
Wat is het verschil tussen MVK en HVK? Deze vraag wordt uitgebreid toegelicht in dit artikel. Zo is een MVK’er meer gericht op praktische onderwerpen en risico’s – denk aan het opstellen van een RI&E – en is een HVK’er meer gericht op het geven van sturing op veiligheid. Ook mag alleen een HVK’er een RI&E toetsen.

Inhoudsopgave

Laten we eens kijken naar het verschil tussen MVK en HVK. Om te beginnen zit het grootste verschil in de focus van deze persoon en opleiding. Middelbare veiligheidskundige is een mbo-opleiding en hogere veiligheidskundige is een HBO opleiding.

Werkzaamheden van een veiligheidsdeskundige

Wat doet een veiligheidsdeskundige? Een veiligheidskundige onderzoekt en adviseert risico’s die betrekking hebben tot de werkplek of werkvloer en geeft hierop advies. Zo is het belangrijk dat zowel de MVK’er als de HVK’er in staat is om risico’s te inventariseren voordat deze een gevaar vormen dat kan leiden tot ongevallen of verzuim.

Werkzaamheden veiligheidsdeskundige

Volgens de Arbowet moet een werkgever namelijk een aantal van dit soort gevallen laten ondersteunen door een kerndeskundige. Denk bijvoorbeeld aan het toetsen van de RI&E.

Middelbare veiligheidskundige (MVK)

MVK staat voor middelbare veiligheidskundige. Deze opleiding is op mbo-niveau. Wanneer je een MVK diploma behaald hebt kan je doorleren voor HVK.

  • Procesveiligheid en algehele veiligheid van de werknemers
  • Risico’s binnen een organisatie
  • Goed omgaan met vertrouwensplicht
  • Opstellen van vereiste rapportages
  • Coördineren van veiligheidstaken

Met een MVK-diploma kan je bijvoorbeeld adviseur of toezichthouder worden. Je beschikt dan over veel kennis op gronden als bedrijfsveiligheid en weet je hoe je risico’s goed in kaart kan brengen.

Hogere veiligheidskundige (HVK)

HVK is een afkorting dat staat voor hogere veiligheidskundige. Welk niveau is HVK? Een HVK diploma is op HBO niveau. Een goede vooropleiding hiervoor MVK.

mvk-vs-hvk stock

Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je een afgeronde technische hbo/wo-opleiding (of gelijkwaardig) nodig óf een niet-technische hbo/mbo-opleiding aangevuld met een afgeronde MVK opleiding. Lees meer over een voorbeeld van de toelatingseisen HVK opleiding.

  • Sturende en leidinggeven
  • Herkennen van complexe risico’s
  • Interne en externe ondersteuningsvaardigheden
  • Omgaan met problemen als ergonomie en arbeidshygiëne
  • Kennis over milieu en bodemverontreiniging

Het verschil tussen mvk en hvk uitgelegd

Het verschil tussen MVK en HVK hebben een net iets andere focus. De middelbare veiligheidskundige richt zich vooral op praktische zaken in het bedrijf. Denk aan het opstellen van een RI&E en het geven van instructies hierover. Zo is een MVK’er sturend op de werkvloer.

Een HVK’er gaat wat dieper in op het veiligheidsaspect en is in staat om complexere risico’s te inventariseren. Ook weet een HVK’er meer af van de wetgeving. Dit houdt in dat de hogere veiligheidskundige meer naar de organisatie als geheel kijkt en zicht bezighoudt met zowel risico’s als wetgeving.

Een HVK’er die aangemerkt in 1 van de 4 kerndeskundigen mag een RI&E toetsen. Een MVK’er mag niet een RI&E toetsen. Hier lees je meer over de opleidingsverschillen MVK vs HVK en waar het verschil in focus ligt. Dus concreet samengevat:

  • MVK: gericht op praktische onderwerpen en risico’s (organisatie niveau)
  • HVK: toepassen veiligheidskundige modellen en sturing geven op veiligheid (organisatie niveau)

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Als het goed is, is na het lezen van dit artikel het verschil tussen MVK en HVK duidelijk. ’t WEB verschaft een tal aan opleidingen en cursussen voor veiligheidskundige. Neem gerust contact op bij vragen of onduidelijkheden. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Is een heftruck certificaat verplicht?
Is een heftruck certificaat verplicht?

Is een heftruck certificaat verplicht volgens de wet? In Nederland is een heftruckcertificaat niet wettelijk verplicht. Er is geen specifieke regelgeving die

Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!