Menu
NEN 3140 en NEN-EN 50110 certificering thumbnail
LinkedIn
Facebook
Twitter
NEN zie je veelal terug in de techniek. Het staat voor ‘Nederlandse Norm’. Voor elektrische installaties zal je voornamelijk de normen NEN-EN 50110 en NEN 3140 tegenkomen.

Inhoudsopgave

Zo is het in sommige gevallen nodig om periodiek een NEN 3140 inspectie uit te laten voeren als bedrijfsvoering van elektrische installaties. Maar waarom is het zo belangrijk? En is het eigenlijk verplicht? De norm NEN-EN 50110 gaat over de Europese bepalingen en NEN 3140 is hier een Nederlandse, aanvullende variant op. Dit slaat op het NEN aanwijsbeleid.

Het verschil tussen NEN 50110 en NEN 3140

NEN 50110 – ofwel NEN-EN 50110 is de Europese variant van NEN 3140 hoe wij deze in Nederland kennen. De NEN 3140 is een uitbreiding op de NEN 50110 die een aantal zaken net wat anders heeft.

NEN 3140 aanwijsbeleid europa

Certificaat NEN 3140

NEN 3140 is de Nederlandse norm voor werken met laagspanningsinstallaties en -apparatuur. Niet verplicht, maar wel steeds vaker gevraagd. Lies hierover meer bij certificering NEN 3140. Het certificaat kent verschillende varianten: VOP – wat staat voor voldoende onderricht persoon – en VP – wat staat voor vakbekwaam persoon.

Is NEN-en 50110 wettelijk verplicht?

Een periodieke inspectie met betrekking tot NEN 50110 kan worden verplicht en worden vereist. In sommige gevallen staat in de polisvoorwaarden van verzekeraars dat de elektrische installaties periodiek moeten worden gekeurd.

Is NEN 3140 wettelijk dan verplicht?

Het korte antwoord is nee. Een bedrijf is niet verplicht om haar apparaten en machines volgens NEN 3140 te keuren. Wel is het volgens de Arbowet verplicht voor werkgevers om ervoor te zorgen dat de werkplek een gezonde en veilige werkplek is. Vaak wordt er dan verwezen naar de NEN 3140.

In de verlenging staat bijvoorbeeld dat gereedschap met snoer ieder jaar moet worden gekeurd volgens beide NEN normen. Hiervoor krijg je dan een keuringsrapport. Deze kan je vervolgens sturen naar je verzekeringsmaatschappij wanneer ze een premie moeten uitbetalen.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Hoewel NEN is de meeste gevallen niet verplicht is wordt het wel steeds vaker door opdrachtgevers en verzekeraars verlangt. Het zorgt er namelijk voor dat je apparaten veiliger zijn, zodat ongelukken kunnen worden voorkomen. Bij ‘t WEB kan je deze certificering behalen.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!