BHV hulpmiddelen komen in alle soorten en maten. Een hulpmiddel is iets dat positief kan bijdragen aan de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO doos tegen ongevallen.
Op deze manier zorg je ervoor dat er een veilige werkplek wordt gecreëerd voor jou en je collega’s. In dit artikel zullen er een aantal voorbeelden worden gegeven van BHV hulpmiddelen. Voor meer uitleg wat een BHV cursus inhoudt.
Preventief te werk met BHV hulpmiddelen
Maatregelingen treffen voor BHV omtrent voornamelijk plannen schrijven voor en materiaal aanschaffen om ter beschikking te stellen. Een plan voor het voorkomen van ongelukken is in vele gevallen een RI&E – ofwel een Risico-Inventarisatie en Evaluatie.
1. Een zaklamp
Goed zicht hebben is ontzettend belangrijk. Daarom is het van essentieel belang dat er een goede verlichting is wanneer het zicht wordt belemmerd. Om die reden is een goede zaklamp van groot belang voor een BHV’er. Maar wat is een goede zaklamp? Let daarbij op de volgende eigenschappen:
- Lange gebruiksduur
- Prettige en comfortabele draagbaarheid
- Voldoende lichtopbrengst (lumen)
- Degelijkheid en robuustheid
Deze zaklampen zijn te krijgen voor zowel op het hoofd als in de hand. Sommige zijn oplaadbaar en andere zijn batterijen nodig.
Aangeraden is om een zaklamp te hebben met een Lithium batterij. Deze zijn erg lang te bewaren, zonder dat deze leeglopen. Dit is erg nuttig wanneer er een stroomuitval is.
2. Trainingsproducten
Goede trainingsproducten kunnen een goede aanvulling zijn op de BHV hulpmiddelen van een organisatie. Daar waar natuurlijk ook het BHV oefeningen bordje onmisbaar is. Zo weet ook de omgeving dat het om een training gaat. Al zou dat wel een goede training kunnen zijn.
- Heimlich trainer (met pluggen)
- Rookmachine
- Trauma simulatietest
- Crash & carry oefenpop
- Afzetschermen
Goed BHV materiaal begint bij er goed me om weten te gaan. Dit is dermate belangrijk voor jou (toekomstige) BHV’ers. Zo is het goed om rook te simuleren bij brand en verwondingen te kunnen simuleren.
3. Blusmiddelen
Een ‘gewone’ brandblusser is niet geschikt om iedere brand mee te blussen. Sommige branden worden daardoor alleen maar erger. We kennen bijvoorbeeld verschillende soorten brandklassen en soorten blusmiddelen:
- Brandklasse a
- Vaste stoffen: hout, papier, rubber, etc.
- Blusdeken, poederblusser, sproeischuimblusser
- Brandklasse d
- Metalen: aluminium, lithium, metaal, etc.
- Metaalbrandblussers
- Brandklasse c
- Gassen: propaan, LPG, aardgas, etc.
- Poederblusser
- Brandklasse f
- Olie: frituurvet, bakolie, etc.
- Sproeischuimblusser (ABF)
Voor het blussen van een gasbrand is het erg belangrijk om eerst de gaskraan uit te draaien. Wellicht lijkt dit voor de hand liggend, maar het wordt helaas vaak over het hoofd gezien.
Wel is het erg leuk om tijdens een brand- en ontruimingstraining je collega de brand te zien blussen met de gastoevoer open.
4. Sleutels
Sleutels zijn een van de BHV hulpmiddelen die je niet extra hoeft aan te schaffen: iedereen heeft sleutels. Voor een BHV’er is het erg belangrijk om altijd de juiste sleutels bij zich te hebben.
Wanneer er een calamiteit plaatsvindt is het erg belangrijk dat de medewerkers kunnen worden geëvacueerd. Dit moet in sommige gevallen snel gebeuren. Deuren, hekken, noem maar op. Deze moeten snel geopend kunnen worden.
5. BHV veiligheidsvesten
Een BHV hesje is niet verplicht. Wel is het aangeraden wanneer er een calamiteit plaatsvindt. Zo weet iedereen wie de BHV’er is waardoor je je zichtbaarheid vergroot. Daarmee ben je zelfs in het donker zichtbaar door de reflectiestrepen op het hesje.