Menu
Deurprocedure voor levensreddend BHV
LinkedIn
Facebook
Twitter
Weten wat je moet doen voordat je een deur opent kan levensreddende informatie zijn. Zo ben je ervan verzekerd dat je een deur veilig kan openen en wat je moet doen wanneer het niet veilig is. In dit artikel zal je hier meer over te weten komen.

Inhoudsopgave

Voor de deurprocedure van BHV zijn er een aantal stappen die essentieel zijn. Een van deze is het herkennen van het verschil tussen de soorten deuren. Zo is er een toedraaiende deur en een afdraaiende deur. Hoe je deze deuren veilig kan openen lees je hier.

Wat is een deurprocedure

De deurprocedure is een procedure die je uitvoert, zodat je een deur veilig kan openen. Op deze manier kom je in een ruimte en kan je doelgericht verkennen en controleren. Dit wordt behandeld tijdens BHV. Bijvoorbeeld een deurklink die onder stroom staat of een hevige brand aan de andere kant van de deur waar veel rook is. Deze deurprocedure kent twee soorten deuren:

 • Een toedraaiende deur draait naar je toe
 • Een afdraaiende deur draait van je af

Van gevaar tot veilig ontruimen (BHV en brand)

Voor je begint is het goed om de stand van zaken te controleren. Waar is de brand, hoe erg is de brand en wie is waar in het gebouw. Dit is waarom de deurprocedure bij brand, gassen en vlammen van groot belang is. Hier meer lezen over het blussen van verschillende branden. Ook worden daarin de verschillende brandklassen toegelicht. Blussen is namelijk nooit zonder gevaar.

stockfoto brandend huis

Prerequisites: veilig te werk gaan

Als BHV’er weet je natuurlijk hoe belangrijk veiligheid is. Ga daarom altijd slim te werken. Helemaal wanneer er sprake is van een calamiteit. Brand is levensgevaarlijk. Wees daarom goed voorbereid: je eigen veiligheid is van essentieel belang.

 • Laat de deur eerst dicht
 • Waarschuw je omgeving en de hoofd BHV’er (of de brandweer)
 • Je hebt 112 gebeld en de meldkamer gealarmeerd
 • Zorg voor een brandblusser (of een ander blusmiddel)
 • Zorg dat je niet alleen bij de deur staat
 • Wees verdacht op steekvlammen wanneer je de deur opent

Wanneer je deze stappen gevolgd hebt begint het openen van de deur. Tenzij je hebt gemerkt dat de deur gloeiend heet is. We kennen twee soorten deuren tijdens de deurprocedure: een toedraaiende deur en een afdraaiende deur.

Deurprocedure met verschillende deuren

Voor je begint is het belangrijk dat je controleert om wat voor deur het gaat. Het is belangrijk om vast te stellen of het gaat om een toedraaiende deur of een afdraaiende deur. Wat is het verschil? Een toedraaiende deur opent naar jou toe. Een afdraaiende deur draait van je af als je deze opent. Voor je begint controleer je twee dingen door de achterkant van je hand dichtbij te houden:

 1. Voel de randen van de deur op warmte (niet tegen de deur!)
 2. Voel de klink van de deur (niet aanraken!)

Een handig herkenningspunt is of er wel of geen scharnieren zichtbaar zijn bij de deur. In sommige gevallen is het zelfs te zien aan het deurkozijn. Let er trouwens op dat de deurklink onder stroom kan staan (spanning).

In sommige gevallen komt er rook onder de deur vandaan. Dit is een indicatie dat de ruimte aan de andere kant van de deur in de brand staat. Wees daar verdacht op.

Toedraaiende deur deurprocedure

Hoe herken je een toedraaiende deur? Je kan de scharnieren zien. Merk je tijdens de deurprocedure dat er bijvoorbeeld brand achter de deur is? Stop dan per direct en alarmeer de omgeving. Open deze deur dan niet.

toedraaiende deur deurprocedure

Stappenplan deurprocedure toedraaiende deur verder toegelicht.

Deurprocedure voor een afdraaiende deur

Een afdraaiende deur kan je herkennen wanneer je geen scharnieren in de deur ziet. Wanneer je merkt dat er een brand achter de afdraaiende deur is, open je deze deur nooit.

Wel is het aangeraden om te schreeuwen of er iemand aan de andere kant van de deur is. Deze persoon kan dan door de brandweer worden gered.

Afdraaiende deur deurprocedure

Stappenplan deurprocedure afdraaiende deur verder toegelicht.

De deurprocedure in 9 stappen

Tijdens een brandmelding mag je nooit zomaar de deur openen. Voor je de deur opent, moet je eerst een aantal zaken controleren. Zo verzeker je jezelf ervan dat je het veilig doet.

 1. Controleer op rook om de deuren heen
 2. Voel als de deur warm is met de achterkant van je hand
 3. Voel als de deurklink warm is met de achterkant van je hand
 4. Stel vast waar de scharnieren zitten in de deur
 5. Zorg dat je laag gaat zitten (rook stijgt namelijk)
 6. Open de deur maar kijk nog niet
 7. Wacht ongeveer 5 tot 10 seconden
 8. Stel vast of er rook uit de deur komt
 9. Roep of schreeuw of er iemand binnen is

Hierboven wordt het stappenplan voor de deurprocedure toegelicht, zodat je er zeker van bent dat je veilig de deur kan openen. In totaal zijn er 9 stappen.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Deze kennis is ontzettend belangrijk. Zorg dat je medewerkers BHV opgeleid zijn. Tijdens een BHV cursus wordt dit behandeld met brand en ontruiming. Het is belangrijk dat je weet hoe je veilig iemand kan redden uit een gebouw en hoe je gevaren kan herkennen. Zorg altijd dat jijzelf in veiligheid stelt tijdens een deurprocedure.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!