Menu
Wat is vca blog thumbnail
LinkedIn
Facebook
Twitter
Wat is VCA eigenlijk? VCA staat voor veiligheid. Het is steeds belangrijker voor veel sectoren. Hoewel het niet verplicht is, wordt het wel steeds vaker geëist, maar waarom is dat? En is het eigenlijk moeilijk om het te halen? Na het lezen van dit artikel zul je weten waar VCA voor staat en wat belangrijk is.

Inhoudsopgave

Er zijn een aantal verplichten opgesteld vanuit de Arbowet. Dit is niet bedoelt om het moeilijker te maken voor bedrijven, maar vooral om het veiliger te maken. Een veilige werksfeer is ontzettend belangrijk. Het zorgt er ook voor dat medewerker zich daardoor prettiger voelen en fijner werken. Maar wat is VCA precies en wat is de betekenis VCA?

Waar staat de afkorting VCA voor?

VCA is een afkorting dat staat voor ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers’. Het is in weze dus een afkorting in een afkorting wat voor VGMCA staat. Wij hebben een artikel over 4 veelgestelde vragen over VCA als je hier meer over wilt weten. Er zijn verschillende soorten VCA waar we geregeld vragen over krijgen:

  • Wat is VCA VOL?
  • Wat is VCA basis?

VOL staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden’. Tijdens deze opleiding leer je de basiskennis over VCA – ofwel veiligheid gezondheid en milieu. VCA basis behandeld ook de basis. Wat is dan het verschil? VCA VOL is bedoelt voor leidinggevenden die op een locatie werken waar VCA verplicht is. VCA basis is bedoelt voor medewerkers die werken voor een aannemer.

Waar heb je VCA nou voor nodig?

VCA is erg belangrijk voor mensen die werken in met risicovolle werkzaamheden. Niet alleen de leidinggevenden, maar ook de medewerkers. Het stelt veiligheid centraal. Een dergelijk certificaat toont aan dat jij als bedrijf veiligheid in de werkplaats belangrijk vind en het als uitgangspunt neemt.

VCA betekenis silhouette werkplaats

Petrochemie industrie in de jaren 80

Rond 1985 is VCA geïntroduceerd in de petrochemie industrie. Er waren veel (dodelijke) bedrijfsongevallen en daar moest wat aan worden gedaan. Er kwamen gestandaardiseerde set regels waar bedrijven aan moesten voldoen. In 1989 is het groter uitgezet om daar verandering in te brengen en het veiliger te maken voor mens en medewerkers.

Is VCA moeilijk om te halen?

Is VCA moeilijk om te halen? Het VCA examen wordt over het algemeen wel als pittig ervaren. VCA VOL is op mbo niveau. De meeste mensen die zakken hebben vaak te weinig tijd gestopt in het voldoende voorbereiden voor het examen. Ook merken sommige veel tijdsdruk. Daar komt bij dat veel van de materie kennis is en niet zozeer inzicht. In zo’n examen zitten 70 vragen in plaats van 40.

Het is niet verplicht (maar wel vaker geëist)

VCA gecertificeerd is niet per se verplicht, maar het wordt wel steeds vaker verlangt van opdrachtgevers. Hieronder staan 5 voorbeelden van branches die VCA vereisen om er zeker van te zijn dat zij voldoen aan eisen die gesteld zijn vanuit de Arbowet:

  • Bouw
  • Scheepsbouw
  • Elektrotechniek
  • Uitzendbureau’s
  • Petrochemie

Daar komt bij dat zo’n dergelijke certificering ook nodig is voor stagiaires en uitzendkrachten. Met name in risicovolle sectoren. Het is erg aangeraden om gecertificeerd te zijn om de algehele werkveiligheid te verhogen.

Werken zonder geldige VCA

Een VCA certificaat heeft een lange geldigheidsduur van wel 10 jaar. Je hoeft geen VCA certificaat te hebben, want het is niet verplicht. Wel kan het consequenties met zich meebrengen op contractueel niveau met je opdrachtgever wanneer zij dit wel vereist. Alleen valt dit buiten de Arbowet.

Boete bij overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwetgeving

Bij overtredingen kan de Nederlandse arbeidsinspectie hoge boetes opleggen. Dit is wat de overheid zegt over dergelijke boetebedragen van VCA. In artikel 34 van de Arbowet staat dat het maximale boetebedrag €82.000,- mag bedragen bij een zware overtreding. Een flinke som geld dus. Deze boete is voor de werkgever.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Het is nu duidelijk wat VCA is, waarom het belangrijk is en wat het inhoudt. Als jouw bedrijf of je medewerkers nog niet VCA gecertificeerd zijn moedigen wij je echt aan om hier wat aan te gaan doen. Veiligheid is ontzettend belangrijk. Wacht niet en begin direct met het halen van een VCA certificaat.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!