Menu
Betekenis BHV blog
LinkedIn
Facebook
Twitter
Twijfel je om een BHV cursus te volgen en ben je benieuwd wat het precies inhoudt? Het is ontzettend belangrijk voor de veiligheid van je medewerkers. Je helpt niet alleen bij ongevallen, maar je voorkomt ze ook. In Nederland is het zelfs verplicht om bedrijfshulpverlening te bieden. In dit artikel wordt toegelicht wat BHV betekend en wat BHV inhoudt.

Inhoudsopgave

Wat is de betekenis van BHV, wat moet een bhv’er (of bhv-er) allemaal kunnen en wat zijn de taken van een bhv’er bij ontruiming? Dit artikel gaat dieper in op de afkorting van BHV, wat het doel is van een dergelijke medewerker, welke taken deze persoon heeft en wat het verschil is tussen BHV en EHBO.

Waar staat de afkorting BHV voor?

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. De betekenis van BHV is dat het een medewerker in staat stelt om hulp te verlenen tijdens incidenten. Denk bijvoorbeeld aan letsel of eerste hulp. Zo is een BHV’er in staat om iemand reanimeren met een AED. Voor meer informatie lees dan ons artikel over 8 zaken die je tijdens BHV leert.

Wat is het doel van een BHV’er?

Het doel van een BHV’er is om andere medewerkers in veiligheid te stellen in het geval van een noodsituatie. Zo kan een BHV’er ook noodsituaties vroegtijdig herkennen en voorkomen, zoals het vroegtijdig ontdekken van een beginnende brand en het blussen hiervan.

Eerste hulp en betekenis BHV beertje

Wanneer zo’n brand escaleert kan een BHV’er de medewerkers veilig uit de brand krijgen om zo grote gevolgen te bepreken.

De 4 taken van een BHV’er eenvoudig uitgelegd

Een BHV’er heeft verschillende taken. Een van deze taken is bijvoorbeeld ontruiming. Wat de Arbowet zegt in artikel 15 over welke kennis een BHV’er zou moeten beschikken. Deze zijn als volgt:

  • Eerste hulp verlenen bij ongevallen
  • Medewerkers waarschuwen bij een noodsituatie
  • Beperken en bestrijden van beginnende brand (en de mogelijk optredende ongelukken)
  • Medewerkers evacueren tijdens een noodsituatie

Het verschil tussen BHV en EHBO

EHBO is een onderdeel van BHV. Het zorgt ervoor dat de medewerker in staat is om eerste hulp te verlenen tijdens ongevallen. Er zit echter een verschil tussen beide EHBO’s. Tijdens een volledige EHBO-cursus leer je meer technieken voor het verlenen van eerste hulp.

Daartegenover leer je bij BHV voornamelijk de basis. Denk aan reanimeren (ook met AED) en hoe je moet handelen bij verstikking, verslikking en actieve bloedingen. Wanneer je in het bezit bent van een gelding EHBO-certificaat kan je BHV vrijstelling krijgen voor EHBO.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

BHV is onmisbaar in een bedrijf en veiligheid is belangrijker dan ooit. Een goede cursus is dan ook erg belangrijk. Wacht niet te lang met het halen over verlengen van jou of je medewerkers’ BHV certificaat en begin direct. Een BHV cursus is geen ‘rocket science’ en het slagingspercentage is hoog. Wacht niet tot het te laat is en start met het creëren van een veilige werkomgeving voor je medewerkers of collega’s.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Is een heftruck certificaat verplicht?
Is een heftruck certificaat verplicht?

Is een heftruck certificaat verplicht volgens de wet? In Nederland is een heftruckcertificaat niet wettelijk verplicht. Er is geen specifieke regelgeving die

Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!