Menu
Heftruck opleiding inhoud
LinkedIn
Facebook
Twitter
Steeds meer mensen volgen een heftruckopleiding of heftruckcursus. Maar wat wordt er eigenlijk behandeld tijdens zo’n opleiding? En kan ik het eigenlijk wel? Uit ervaring blijkt dat de meeste in één keer het rijbewijs halen. Ontdek hoe jij jouw rijbewijs kan halen bij jou in de buurt of op het bedrijf.

Inhoudsopgave

Is zo’n heftruck certificaat verplicht?

Een heftruck certificaat is niet verplicht, het goed voorlichten en instrueren van je medewerkers echter wel. Omdat je als werkgever je werknemer aantoonbaar moet scholen, is het behalen van een certificaat het makkelijkst. De meeste bedrijven scholen hun werknemers daarom hun medewerkers bij een opleider, die een certificaat uitgeeft als de medewerker de opleiding goed heeft afgerond.

heftruckopleiding

Is een heftruckcertificaat moeilijk om te halen?

Bijna iedereen kan een heftruck certificaat halen. Of het moeilijk of makkelijk is, hangt af van het niveau van de cursist en de handigheid met de heftruck. Als een cursist niet in één keer slaagt voor één of beide onderdelen (theorie en praktijk), dan kan deze vaak binnen een half jaar opnieuw examen doen. De ervaring leert, dat uiteindelijk (bijna) alle cursisten slagen.

Wat leer je in een heftruckopleiding?

In een heftruck opleiding leert de cursist op een veilige manier te werken met een heftruck. De nadruk ligt op veilig werken. Dus ook onderwerpen als een veilige werkomgeving en de verplichtingen van de werknemer en de werkgever komen aan bod. De cursist leert ook hoe hij of zij de heftruck moet besturen en waarvoor deze gebruikt mag worden.

Inhoud heftruck cursus

Zo verloopt een heftruck cursus

Hoe verloopt een heftruck cursus nou precies? Een heftruck cursus bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk. Vaak begint een heftruck cursus met een stuk theorie, dit geldt voor zowel de basis- als voor de herhalingstraining. Het theoriedeel vindt plaats in een groep met meerdere cursisten bij elkaar. Het praktijkdeel vindt buiten of bijvoorbeeld op de eigen werkplek (in het bedrijf) plaats.

Tijdens het praktijkdeel, leert de cursist hoe hij of zij de heftruck bestuurt en de last heft een verplaatst. Wordt er op de eigen (toekomstige) werkplek getraind? Dan worden de dagelijkse werkzaamheden die met de heftruck gedaan worden, natuurlijk meegenomen.

Onderdelen die aan bod komen

Er zijn een aantal onderdelen die aan bod komen tijden de heftruckopleiding. Zo zal er dieper in worden gegaan op de algehele regelgeving van de heftruck en over algemene basiskennis over de heftruck.

  • Wet- & regelgeving (o.a. Arbowet)
  • Technische basiskennis
  • Bediening van de heftruck
  • Belastbaarheid van de heftruck
  • Veilig werken

Verschillende heftruckbanden

De keuze van heftruckbanden gaat gepaard met een aantal voor en nadelen, Zo zijn er drie soorten banden. Namelijk: luchtbanden, volrubberbanden en massieve banden.

  • Zachte band: biedt comfort, maar meer slijtage
  • Slijtvaste band: biedt lager energieverbruik, maar is stugger

De meeste heftrucks in Nederland rijden op volrubberbanden. Dit is op het gebied van rijcomfort een mix tussen massieve banden en luchtbanden.

Batterij en motor onderhouden

Tijdens de heftruckopleiding komt in sommige gevallen het batterij onderhoud aan bod. Hierbij is het belangrijk om te weten hoe het opladen van een batterij werkt en hoe deze kan worden onderhouden. Ook hoe de motor van een niet elektrische heftruck kan worden onderhouden.

JungheinrichNL over het onderhouden van een heftruck accu

Interne transportmiddelen

Werk je binnen jouw bedrijf met meerdere of andere soorten interne transportmiddelen? Dan ben je verplicht je medewerkers ook daarvoor aantoonbaar op te leiden. Hieronder vind je de meest gangbare interne transportmiddelen:

  • Reachtruck
  • Stapelaar
  • Hand pallet truck of elektrische pallet truck
  • Orderverzameltruck
  • Vorkheftruck
  • Combi-hoogbouwtruck

Lasten

Op alle hefwerktuigen, dus ook een heftruck, moet een lastdiagram aangebracht zijn. Dit diagram moet vanuit de positie van de bestuurder zichtbaar en leesbaar zijn. Met behulp van het lastdiagram, moet de bestuurder zelf in staat zijn om de maximale zwaarte van de last te bepalen en hoe hoog hij deze kan heffen.

Voorkennis voor de opleiding

Voor het halen van een heftruck certificaat is geen voorkennis nodig. De cursist krijgt alle benodigde kennis tijdens de training aangeboden.

onderdelen heftruck

Een heftruckcertificaat of reachtruckcertificaat halen

Wil je een heftruck rijbewijs halen in de buurt? Dat kan bij ’t WEB Opleidingen in Hoogeveen. Wij bieden Open Inschrijving aan voor individuele werknemers. Een groepstraining is uiteraard ook mogelijk. Dat kan op onze opleidingslocatie in Hoogeveen of op jouw eigen bedrijf.

Groepstraining heftruck en reachtruck

Kies je voor een groepstraining, dan vindt deze bijna altijd plaats op het bedrijf en in de eigen werkomgeving van de cursisten. Het voordeel hiervan is, dat de docent tijdens het praktijkdeel situaties uit het eigen werk kan oefenen. Denk aan het heffen en plaatsen van de last in stellingen, het verplaatsen van de last vanuit de fabriek in de vrachtwagen, etc.

Een ander voordeel van een groepstraining is dat de kosten per persoon vaak lager liggen dan bij een individuele inschrijving. Daarnaast trainen de werknemers met de eigen collega’s en kunnen zij elkaar na afloop van de training nog herinneren aan wat in de training voorbij gekomen is. Dit draagt bij aan een verhoogd veiligheidsbewustzijn bij je medewerkers.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

LinkedIn
Facebook
Twitter
Maatwerk van ’t WEB? Nieuwe combinaties

Wij worden steeds enthousiaster over ons maatwerk en willen niet anders meer. Met ons maatwerk zorgen wij namelijk voor nieuwe combinaties die aansluiten bij jouw organisatie. ’t WEB gaat hierbij de standaard voorbij en we maken je graag deelgenoot van al onze nieuwe bevindingen op het gebied van opleiding en advies.

logo 't WEB
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!