Menu
bhv cursus wat je leert
LinkedIn
Facebook
Twitter
Tijdens een bhv cursus leer je veel verschillende dingen. Van het leggen van verband tot het blussen van branden. Het eigenlijk niet meer weg te denken in een organisatie. Veilig werken is zo ontzettend belangrijk. Net zoals een veilige werksfeer.

Inhoudsopgave

Dit geldt niet alleen voor op de bouwplaats waar risico’s vaak zichtbaarder zijn, maar ook op kantoor waar risico’s zoals werkdruk, de zithouding en langdurig staren een risico kunnen vormen. Een medewerker werkt prettiger wanneer zij zich veilig voelt op de werkplaats. Hoe ga je nou goed om met een bedrijfsongeval?

Wat is een BHV cursus

BHV staat voor ‘bedrijfshulpverlening’. BHV is verplicht voor werkgevers wanneer ze 1 of meer medewerkers hebben. Het zorgt ervoor dat er een veilige werkomgeving wordt gecreëerd en anderen snel in veiligheid kunnen worden gebracht tijdens een noodsituatie. Een BHV certificaat is veelal 1 jaar geldig. BHV in het Engels is ER.

Waarom is BHV belangrijk

Een tijdje geleden luisterde ik naar een podcast over een jongen die werkte bij een staalbedrijf. Zij hadden een record behaald dat jaar: er was niemand omgekomen op de werkvloer én dat was een prestatie. Toch schrok ik er wel van toen de persoon in de podcast vertelde dat het vroeger – en dat is nog geen 5 jaar geleden – normaal was dat er zo’n 10 man per jaar omkwamen.

staalmagnaat ongevallen podcast

Nu leggen zij leggen veel meer de focus op het verminderen van risico’s met zichtbaar resultaat. In dit plaatje zijn BHV’ers en MVK’ers ontzettend belangrijk. Een BHV’er helpt ongevallen voorkomen. Zo houdt een BHV’er haar oog scherp voor bedrijfsrisico’s en denkt mee hoe deze verholpen kunnen worden, zodat niemand hier de dupe van wordt.

Uit welke onderdelen BHV bestaat

Er zijn drie onderdelen waaruit de bedrijfshulpverlening bestaat. Deze zijn weer onderverdeeld in subonderdelen. Voor het halen van je certificering moet je een aantal onderdelen behaald hebben. Wat moet een BHV’er kunnen:

  • In het geval van nood helpt een BHV’er met het evacueren
  • Bij een ongeval verleent een BHV’er eerste hulp
  • In het geval van brand helpt een BHV’er deze te bestrijden

Eerste hulp

Eerste hulp is wat de naam al zegt. Bij een ongeval ben je er als BHV’er vaak als eerste ter plaats, omdat je binnen hetzelfde bedrijf werkzaam bent. Eerste hulp wordt ook vaak ‘EHBO‘ benoemd. Dat staat voor ‘Eerste Hulp Bij Ongevallen’.

Reanimatie en AED

Tijdens de cursus krijg je soms uitleg over de AED. Het ligt er natuurlijk wel aan welke onderdelen gekozen zijn. AED staat voor ‘Automatische Externe Defibrillator’. Deze is nodig wanneer je iemand probeert te reanimeren die een hartstilstand heeft.

112bhv over hoe je moet reanimeren

Aanvullend zal je eren hoe je dit herkent, hoe je borstcompressie uitoefent en hoe je mond-op-mondbeademing geeft.

Stabiele zijligging

Tijdens een BHV cursus leer je ook het één en ander voor de stabiele zijligging. Door deze ligging zorg je ervoor dat de persoon niet stikt in bijvoorbeeld zijn eigen braaksel of bloed.

Het gebruik van verbandmiddelen

De term ‘verbandmiddelen’ is toch best wel een brede term. Een verbandmiddel is in de essentie iets dat een wond verbindt. Hieronder vallen zaken zoals:

  • Verband
  • Pleisters
  • Zwachtels
  • Desinfectie

Wanneer je verbandmiddelen aanschaft om je verbanddoos samen te stellen is het van belang dat je je risico’s in kaart hebt gebracht. Dit kan bijvoorbeeld met een RI&E. Wanneer je bijvoorbeeld veel met voeding t maken hebt is het aangeraden om juist HACCP (‘Hazard Analysis and Critical Control Points’) verbandmiddelen te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid van voedsel niet in gevaar komt.

Ontruiming

Tijdens brand en ontruiming leer je op welke manier jij als BHV’er een bedrijfspand zo snel mogelijk effectief ontruimt, zodat iedereen in veiligheid kan worden gebracht. Zo leer je hoe belangrijk het is om kalm te blijven, hoe vluchtroutes werken en wat het belang is van een gezamelijke verzamelplaats op het bedrijf.

Blussen en verbranding

Tijdens de BHV cursus wordt er ook het één en ander verteld over het bussen van een brand. Deze uitleg is onderverdeeld in een deel theorie en in een deel praktijk.

brand en ontruiming bhv cursus

Meer te weten komen over BHV?

Als je meer te weten wil komen voor BHV of interesse hebt in een BHV cursus voor je medewerkers kan je altijd vrijblijvend contact op nemen met onze BHV specialist. Voor meer info kan je hier meer lezen.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

LinkedIn
Facebook
Twitter
Maatwerk van ’t WEB? Nieuwe combinaties

Wij worden steeds enthousiaster over ons maatwerk en willen niet anders meer. Met ons maatwerk zorgen wij namelijk voor nieuwe combinaties die aansluiten bij jouw organisatie. ’t WEB gaat hierbij de standaard voorbij en we maken je graag deelgenoot van al onze nieuwe bevindingen op het gebied van opleiding en advies.

logo 't WEB
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!