Menu
Vervoersmiddelen intern transport
LinkedIn
Facebook
Twitter
Tijdens onze trainingen komen we veel verschillende vervoersmiddelen tegen in intern transport. Voornamelijk heftruck en reachtrucks. Van goederentreinen tot buizenpost: er zijn veel oplossingen. De één veel voorkomender dan de andere. Wij hebben er zeven gekozen die wellicht interessant kunnen zijn voor jouw intern transport.

Inhoudsopgave

Intern transport is er in veel kleuren en varianten. Het ene intern transportmiddel zal een betere oplossing zijn voor je behoeften dan de andere. In dit artikel zullen verscheiden vervoersmiddelen voor intern transport aan bod komen.

Wat is intern transport?

Intern transport is de benaming voor het vervoer van goederen op eigen terrein. Denk aan bedrijfsterreinen en fabrieksterreinen. Om dit ten goede einde te brengen wordt er gebruik gemaakt van de juiste transportmiddelen en vervoersmiddelen.

Intern transport diagram voorbeeld

Wij hebben een ander artikel met een aantal tips voor veilig rijden met intern transport die wellicht ook interessant zijn. Ook bieden wij opleidingen voor intern transport. Daar leer je om veilig met de heftruck of andere vervoersmiddelen te werken. Dit zijn goede vaardigheden waar specifieke kennis voor nodig is.

1: Vaste constructies in het bedrijf

Een vaste constructie voor intern transport kan enorm bijdragen aan de efficiëntie en veiligheid binnen een bedrijf. Lopende banden – ofwel ‘conveyer-belt’, ‘assembly lines’ en ‘transportbanden’ – hoeven niet op te letten, zoals bijvoorbeeld een heftruck chauffeur en vorkliften dat wel moeten. Er zijn verschillende soorten transportbanden die kunnen worden ingezet als vervoersmiddel:

  • Rubberen transportbanden
  • Kunststof transportbanden
  • Elevator banden (lift)
  • Metalen banden

2: Heftruck als vervoersmiddel

Een heftruck is een soort autootje met vorken. Met deze vork kan de heftruck bijvoorbeeld een pallet optillen. Sommige heftrucks kunnen wel 5 ton tillen. Een gevaar van veel gewicht op de vork is dat de heftruck naar voren kan vallen.

‘t WEB heeft een ander interessant artikel over wat je moet weten voor je algemene kennis heftruckopleiding en tips voor minder schade rijden met heftruck als leuke extra daarbovenop.

3: Goederentrein in de metaal

Treinen rijden niet alleen maar buiten, maar ook binnen. Zulke goederentreinen worden vaak gebruikt voor hoogovens en staalfabrieken. Met zo’n trein wordt relatief veel kleine brokjes ijzererts vervoert naar de ovens om omgesmolten te worden tot staal. Dit wordt vermengt met kooks (carbon) en kalksteen, zodat het aan elkaar ‘koekt’. Het voordeel is dat het verkeer in het bedrijf gecoördineerd werkt.

Goederentrein als vervoersmiddel voor intern transport

4: Zijladers voor smalle paden

Een zijlader is een heftruck waarmee de lading kan worden opgepakt uit een magazijn. Een zijlader kan deze alleen in de lengterichting vervoeren. Het voordeel is dat de paden van het magazijn smaller kunnen zijn. Een heftruck moet een draai van 90 graden maken om de lading op te kunnen hijsen.

5: E-Step als vervoersmiddel voor de medewerkers

De E-step en de gewone step worden steeds populairder in intern transport. Wel brengt het veel gevaren met zich mee tijdens het rijden. Een persoon kan sneller naar een bestemming gaan met een step. Helemaal wanneer deze elektrisch is.

Sommige bedrijven zetten deze steps in als vervoersmiddel met laadpunten bij de ‘parkeerplekken’. Wel is het aanbevolen om er een daarvoor bestemd pad worden aangelegd of gemarkeerd in de fabriek. Veel bedrijven zijn hier nog niet veilig voor ingericht.

6: Palletwagen voor de hand

Een palletwagen is een karretje die met de hand kan worden voortgetrokken. Deze wordt ook wel pompwagen genoemd. Hiermee kan een medewerker pallets verplaatsen. Dit vervoersmiddel is voorzien van twee vorken en vaak 3 wielen; ééntje voor en twee achter – op de vorken.

7: Buizenpost als intern transport

Een andere oplossing als vervoersmiddel is de buizenpost. Door middel van overdruk of vacuüm worden kokers – ofwel ‘tubes’ – vervoert van A naar B. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn voor het intern transporteren van/als:

  • Productiemonsters
  • Logistieke documenten
  • Kassa-afroomsysteem

Een voordeel van buizenpost is dat het veilig is en weinig geluidsoverlast met zich mee brengt. Verder is de afstand waarmee de buis kan worden getransporteerd onbeperkt en is het beter voor het milieu. Zo kan het ook slim zijn om geld af te romen uit de kassa.

Zo kan het geld naar een kluis worden getransporteerd. Dit beschermt niet alleen de kassamedewerker, maar ook het geld en de onderneming. Meer over de buizenpost lees je hier.

Buizenpost systeem
(bron: JSN Techniek buispostsystemen.nl)

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Je weet nu dat er een tal van mogelijkheden zijn voor je interne transport. Zorg ervoor dat je medewerkers veilig kunnen rijden binnen het bedrijf. Gebruik verkeersborden en train je medewerkers. Zo ben je er zeker van dat je optimaal en effectief gebruik maakt van het intern transporteren van goeden en/of middelen.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!