Menu
Veilig werken intern transport
LinkedIn
Facebook
Twitter
Veilig rijden en minder schade rijden zijn belangrijk. Je wilt je medewerkers niet in een gevaarlijke situatie brengen en tegelijkertijd de kosten van schade drukken. Meer verkeersveiligheid en minder kosten gaan hand in hand.

Inhoudsopgave

Uit onderzoek blijkt dat 27% van de wagenparkkosten worden gemaakt door de bestuurders van de intern transportmiddelen. Gelukkig zijn er 6 oplossingen die je kan toepassen om minder schade te rijden in je bedrijf en een veilige intern transport omgeving te creëren voor de medewerkers. Zo zijn er maatregelen ter voorkoming van bedrijfsongelukken.

1. Gebruik goede werkplek verlichting

Goede verlichting is erg belangrijk voor de bestuurder. Zo kan deze persoon gevaren sneller zien en daarop anticiperen. Voor magazijnen wordt bijvoorbeeld koel wit licht geadviseerd rond de 4000 Kelvin of juist daglicht wit licht rond de 6500 Kelvin. Dit heeft tevens een positief effect op de concentratie. Wanneer je je werkplek verlicht is het belangrijk om deze drie zaken als uitgangspunt te nemen:

  • Eenvoudig te installeren (TD/iedereen)
  • Gemakkelijk in onderhoud (monteur)
  • Makkelijk om mee te werken (bestuurder)

Daar komt bij dat het belangrijk is dat het licht van goede kwaliteit is en prettig is voor de ogen. Ook moet het niet veel extra moeite zijn voor de bestuurder. Anders is de kans aanwezig dat het licht niet gebruikt zal gaan worden.

2. Start met een veiligheidsprogramma

Veilig werken bespreekbaar maken kan een enorme toegevoegde waarde bieden. De bestuurders kennen de werkomgeving vaak het beste. Al kunnen ze zich soms onbewust laten lijden door automatismen. Wel kunnen ze samen werken aan meer verkeersveiligheid.

Heftruck intern transport

Zo kan het soms zijn dat een bestuurder onderbewust spontaan achteruit rijdt op de heftruck zonder dat hij of zij hiervan bewust is.

3. Baken stukken af met grenzen, beschermhekken en markeringen

Het kan helpen om bepaalde gebieden af te grenzen voor bepaalde transport. Zo kan er een toegewijd loopgebied zijn voor voetgangers die beschermd wordt door rode, opvallende hekken. Grenzen stellen voor intern transport kan een extra laag voor veiligheid zijn. De kans is dan minder dat er ergens tegen aangereden wordt.

4. De bestuurders motiveren om zich aan de regels houden

We snappen dat het niet altijd mogelijk is om een medewerker te belonen, omdat het lastig is om het allemaal goed bij te houden. Wel kan het positief werken, maar soms ook negatief wanneer iemand veel schade rijdt. Dat kan deze persoon onzeker maken, waardoor hij of zij misschien zelfs nog meer schade rijdt.

Groepsmotivatie motiveren medewerkers

Wel kan het goed zijn om per rij pool te belonen. Een maand lang geen schade rijden kan daarbij een mooie metric zijn voor je minder schade rijden doel. Regels zijn er immers om de veiligheid te waarborgen.

5. Zorg voor duidelijke verkeers/verwijsborden

Duidelijke aanwijsborden scheppen duidelijkheid. Zo weet de bestuurder waar hij of zij aan toe is. Verkeersborden informeren de bestuurders hoe zij zich al rijdend moeten gedragen en waarschuwt ze voor mogelijke gevaren.

Verkeersbord 30 kmu

Zorg dat ze duidelijk zichtbaar zijn en dat de bestuurder weet wat de borden betekenen. Dit ligt wellicht voor de hand, maar het komt geregeld voor dat een bestuurder een bord niet gezien heeft door automatisme of dat de betekenis niet helemaal duidelijk is.

6. Kies de juiste transportmiddelen

Het is belangrijk om te werken met transportmiddelen die voldoen aan de juiste eisen. Kan en mag de heftruck bijvoorbeeld de lading dragen? Hoe zit het met de doorrijhoogte van het vervoersmiddel en vervoert het lading met een hooggeheven mast? Met nog meer tips voor veilig werken met interne transportmiddelen.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Met deze tips kun je minder schade rijden met intern transport. Een goede heftruck opleider kan op relatief korte termijn ook schade voorkomen. Ook kan een ongeval soms komen door bezoekers die niet precies weten wat de gevaren kunnen zijn.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!