Menu
Wat een goede lasser moet kunnen thumbnail
LinkedIn
Facebook
Twitter
Goed kunnen lassen is voor een lasser natuurlijk onmisbaar, maar een lasser moet naast goed kunnen lassen ook andere zaken beheersen. Er is een lijst opgesteld van wat een lasser moet kunnen.

Inhoudsopgave

Dit met hulp van vele lassers die wij hebben gesproken of les hebben gegeven. Zo is niet alleen veiligheid, maar ook kennis over metaalbewerking erg belangrijk.

1: Verbindingen maken met MIG/MAG of TIG lassen

Zo zijn er meerdere verschillende soorten lastechnieken. Al met al zijn er wel tientallen soorten lassen en lasprocessen. Elke lasmethode heeft zo zijn voordelen en nadelen. MIG/MAG lassen wordt gedaan met een gas. MIG staat voor Metal Inert Gas. Argon of mengsels. Een voordeel van MIG is dat het niet mengt met andere chemicaliën.

MIG/MAG lassen voorbeeld

2: Technische tekeningen kunnen lezen en begrijpen

Een lasser moet in staat zijn om technische tekeningen te lezen en begrijpen. Zo kan dit voordeel met zich meebrengen als het bijvoorbeeld gaat over het verstevigen van een constructie. In sommige gevallen wordt er van een lasser verlangt om zelf schetsen te kunnen maken voor een dergelijke constructie.

3: Een goede lasser moet kunnen fitten

Fitten is het verbinden van een stuk buis of pijp aan elkaar door het te solderen of te lassen. Hier kun je meer lezen over wat de werkzaamheden pijpfitter inhouden.

  • Fitten in de procesindustrie
  • Fitten in de zuivelindustrie
  • Fitten in de pneumatische industrie
  • Fitten in de installatietechniek
Voorbeeld Pijpfitten met lassen

In veel gevallen is het erg belangrijk dat deze goed op elkaar aan worden gesloten, zodat het water- en luchtdicht is. Dit hangt weer af van het type gasvloeistof dat door deze installatie wordt getransporteerd.

4: Minimale basiskennis over metaalbewerking

Lassers zijn veel met metaal bezig. Daarom is wat kennis over metaalbewerking nooit verkeerd. Hieronder staan vijf voorbeelden:

  • Boren: het aanbrengen van ronde gaten in metaal op een mechanische manier
  • Tappen: het maken van inwendig schroefdraad in een metaal product
  • Vijlen: het glad maken of vorm te geven van metaal
  • Slijpen: het afslijten of scherpen van metaal door middel van wrijving
  • Ponsen: het uitsnijden van metaal m.b.v. een matrijs

Weten hoe metaal te bewerken is door wat basiskennis over metaalbewerking is iets wat moet een lasser kunnen en weten. Denk bijvoorbeeld aan het netjes afwerken van het metaal door het goed te vijlen wanneer twee stukken metaal zijn verbonden.

5: Weten hoe je veilig kan lassen

Wanneer je gaat lassen is het belangrijk dat jij je er bewust van bent hoe je dit veilig kan doen. Want lassen is gevaarlijk. Niet alleen direct, maar ook indirect. Er komen veel gevaarlijke gassen vrij tijdens het lassen. Zo is het belangrijk dat je weet wat Mac-waarden zijn, zodat je bewust veilig weet te lassen.

Verder is het goed om te weten dat je bijvoorbeeld voor MIG/MAG lassen een volgelaatsmasker of las helm nodig hebt. Bij autogeenlassen is een lasbril met zijkapjes in de meeste gevallen voldoende.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Zorg er ten alle tijden voor dat de ruimte goed ventileert en dat je weet hoe je veilig om kan gaan met gevaarlijke gassen die vrijkomen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s die wellicht in diezelfde ruimte aan het werkt zijn.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!