Menu
tips voor een veiligere werkplek
LinkedIn
Facebook
Twitter
Een veiligere werkplek creëren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het hangt wel enorm af van de omvang en complexiteit van het bedrijf. Zo zal het veilig maken van een kantoor uiteraard een eenvoudiger proces zijn dan een staalmagnaat. Belangrijk is om te weten dat een veilige werkomgeving begint met elkaar.

Inhoudsopgave

In dit artikel worden er 5 tips gegeven om een veiligere werkplek te creëren voor jezelf en je medewerkers.

1: Elkaar aanspreken

Zoals al eerder is benoemd begint een veilige werkplek met elkaar. Daarom is het belangrijk dat medewerkers elkaar kunnen en durven aan te spreken als je een veiligere werkplek wilt creëren. Bijvoorbeeld wanneer veiligheid materiaal niet wordt gedragen. Niet alleen een lasser die zonder laskap aan het werk is, maar bijvoorbeeld ook een medewerker die onderuitgezakt op zijn of haar bureaustoel aan het werk is.

Samenwerken en elkaar aanspreken

2: Zorg voor killswitches

Wanneer medewerkers aan het werk zijn met grote industriële machines kan het voorkomen dat er iemand ergens vast komt te zitten. In dit soort gevallen is een noodschakelaar van essentieel belang. Deze worden ook wel killswitches genoemd en kunnen ernstige calamiteiten voorkomen.

3: Wees bewust van de bedrijfsrisico’s

Om risico’s te kunnen verhelpen is het belangrijk om bewust te zijn van de bedrijfsrisico’s. Dit wordt veelal gedaan met een actuele RI&E. Dit staat voor ‘Risico Inventarisatie en Evaluatie’. Als de risico’s duidelijk in kaart zijn gebracht kunnen hier passende maatregelingen voor worden bedacht.

4: Effectieve werkplaatsindeling

Het anders indelen van de werkplaats kan de werkvloer ook een stuk veiliger maken. Denk bij grotere logistieke ruimtes bijvoorbeeld aan een aangewezen looppad voor voetgangers die op een logische plek staan – veilig intern transport.

Werkplek positionering

Of op kantoor waar de bureaus tactisch zijn ingedeeld, zodat ongevallen kunnen worden voorkomen. Kort gezegd een effectieve inrichting van de werkplaats met veiligheid als uitgangspunt.

5: Veilige open meldomgeving voor medewerkers

Het is erg belangrijk dat medewerkers onveiligheid kunnen en durven te melden. Creëer een omgeving waar risico’s kunnen worden verteld of worden aangegeven. Je medewerkers werken het meeste in deze omgeving en zullen zelf ook wel het een en ander inzien van de risico’s. Motiveer ze daar ook voor en laat ze weten hoe belangrijk dit is. Niet alleen voor hunzelf, maar ook voor collega’s.

Heb jij een vraag en/of een opmerking? Neem dan contact met ons op!

Afronding

Ook kan het goed zijn om je medewerkers te beschermen tegen zaken zoals lawaaioverlast. Dit kan door ervoor te zorgen dat er voldoende goede gehoorbescherming aanwezig is. Een preventiemedewerker kan u hierop wijzen. Het is ontzettend belangrijk om in ieder geval bewust te worden van de risico’s die spelen voor je medewerkers.
LinkedIn
Facebook
Twitter
Anderen zijn ook
geïnteresseerd in:
Cursuskalender

Voorkom verlopen certificaten en selecteer direct een cursus. Schrijf je in via onze cursuskalender!