In dit artikel zal korten worden toegelicht wat een AED is, AED plaatsen of op te hangen, wat hiervan de minimale hoogte is – al dit verplicht is – en wat tips voor het kiezen van een betrouwbare AED voor op kantoor.
Wat is een AED
Wat een AED is een draagbaar apparaat dat ervoor kan zorgen dat een slachtoffer van een hartaanval kan worden gereanimeerd. Het staat voor ‘automatische externe defibrillator’ en wordt vaak ook enkel defibrillator genoemd.
Werken op kantoor
Veel mensen werken op kantoor. Vanuit een het veiligheidsoogpunt en BHV is het ontzettend belangrijk om een actuele EBHO doos aanwezig te hebben en wellicht ook een AED. Volgens de wetgeving is een AED niet verplicht, maar kan het wel de algehele veiligheid en welzijn van je medewerkers en bezoekers verbeteren. Daarom raden wij aan om een AED te hebben. Tenzij er een openbare AED aanwezig is heel dichtbij.
Minimale plaatshoogte van een defibrillator
Er is geen officiële hoogte waarop een AED moet worden geplaatst. Vaak wordt het hart van de AED op 150 centimeter van de grond geplaatst.
Aanschaffen van een AED
Voor meer tips waar je op moet letten voor de aanschaf van een AED lees je in ons artikel: aanschaf zakelijke AED.
Beste plaatsen om een AED neer te zetten
Er hoeft niet per definitie een bepaalde plaats te zijn waar jouw AED per se moet staan. Het is gewoon erg belangrijk dat de AED op een logische plek te vinden is. Deze plek moet dan ook goed bereikbaar zijn en toegankelijk zijn.

Je wilt natuurlijk niet dat een hulpverlener door een gevaarlijke en drukke logistieke plek heen hoeft te rennen wanneer zij per direct een defibrillator nodig is. Wel is het aangeraden dat de AED in een veel bezochte ruimte te vinden is. Wanneer je hem voor iedereen ter beschikking wilt stellen – en recht wil hebben op een subsidie – moet je hem aanmelden in het reanimatie oproepsysteem van HartslagNu.
1: Naast de ingang
Als je de AED bij de ingang plaatst met een duidelijk aanwijsbord valt hij direct op voor veel medewerkers en bezoekers. Zelf hebben wij heb ook bij binnenkomst hangen. Zo weten wij zeker dat hij op een opvallende plek staat.
2: In de kantine
In de kantine kan je ook een goede plek zijn. Hier komen je medewerkers vaak samen om eten te halen en is vaak de plek waar pauzes worden gehouden. Een AED zal hier veel ogen krijgen. Helemaal met een duidelijk aanwijsbordje.
3: Vlak bij de eetzaal
Wanneer je geen kantine hebt in je bedrijf kan een gezamenlijke eetzaal of eetruimte ook een erg geschikte plek zijn voor de AED. Hier komen mensen vaak samen en zullen ze de AED opmerken.
4: Dicht bij de receptie
De receptie is een punt waar bijna iedere medewerker ooit wel eens is geweest. Ook komen bezoekers of gasten hier in veel gevallen om zich te melden. Een AED zal hier ook zeker opvallen.
5: Op een (logische) openbare plek
Als je in aanmerking wilt komen voor de subsidie voor een AED moet de AED op een locatie zijn die 24/7 toegankelijk is. Deze kun je dan in een kast plaatsen net buiten je pand als hier geen hek omheen staat. De reanimatie van een slachtoffer moet binnen 6 minuten gebeuren om de kans op overleven te verhogen. Daarna neemt de overlevingskans enorm af. Dit is dan ook de reden dat er op veel plekken een AED moet zijn.