Wil je je specialiseren op het gebied van arbeidsveiligheid en arbeidsomstandigheden? Start met de opleiding Middelbaar Veiligheidskundige (MVK). Kick-off op 15 september in Hoogeveen!
We trainen je niet alleen als vakmens, maar ook als mens in je vak. De opleiding is flexibel ingestoken, en dat is uniek. In 5 trainingsdagen (module 1) en na 2 bedrijfsopdrachten ben je al een preventiemedewerker met een goede basiskennis. Als je na module 1 doorleert (10 trainingsdagen in module 2 en 3) en slaagt, ben je Middelbaar Veiligheidskundige (MVK-er). Een mooi beroep waar vraag naar is. Onze MVK-opleiding is door Hobéon SKO gecontroleerd en geaccrediteerd. Wil je je aanmelden of meer informatie? Kijk op https://www.mvk-opleiding.nl/mvk. Mail of bellen kan ook naar planning@tweb.nl of 0528 280 888.
Het is de Week van de RI&E. In deze week wordt landelijk extra aandacht besteedt aan de RI&E. Wij laten graag één van onze opdrachtgevers, Bas Heemstra van ACES (Advies Centrum Elektronisch Sluiten), aan het woord over het belang van de RI&E.
Waarom heb je externe deskundigheid ingeschakeld voor het maken van de RI&E?
“Om gelijk maar met de deur in huis te vallen zei een wijs man ooit tegen mij: Bas, het is beter om een zwakte te kennen, dan vele voordelen aan te horen. Juist met die insteek zijn wij op pad gegaan om een RI&E op te laten stellen en onze kwetsbaarheden in het bedrijf bloot te leggen.”
Heeft de RI&E op een goede manier de risico’s in kaart gebracht binnen jouw bedrijf?
“Ja, dat heeft enorm geholpen. Ondanks dat wij in de dienstverlening zitten zijn er volgens ons weinig risico’s op ons werk. De RI&E bracht mooi in kaart dat het juist verder gaat dan alleen reageren op risico’s. Er zijn ontzettend veel preventieve maatregelen die wij kunnen treffen om juist de risico’s al een stap voor te zijn.”
Wat ga je doen met de risico’s die in kaart zijn gebracht?
“Onze planning is om dit jaar alle RI&E activiteiten uit te voeren. Wij zijn van binnenuit begonnen op kantoor en werken zo onze weg naar de buitendienst toe.”
Ben je goed geholpen met de RI&E die is opgesteld?
“Wij zijn heel goed geholpen en hebben ook een persoonlijke aanpak ervaren met ’t WEB. Zeker omdat dit onderwerp ook erg ‘juridisch’ aangepakt kan worden is het erg fijn als bedrijf zijnde dat deze op maat gemaakt wordt voor je eigen werkzaamheden.”
Zou je het een volgende keer op dezelfde manier doen of pakken jullie het dan anders aan?
“Wij zouden het de volgende keer juist nog eerder laten uitvoeren. Wanneer je er vroeg bij bent zijn er wellicht minder RI&E risico’s aanwezig binnen het bedrijf. Dit zien wij namelijk net als het afleveren van slechte gewoontes.”
Wij denken dat Bas Heemstra goed verwoord heeft, waarom je als bedrijf altijd een RI&E moet opstellen: het voeren van een preventief beleid dat erop gericht is om de risico’s binnen je bedrijf te verkleinen of weg te nemen. Het daarbij inschakelen van externe deskundigheid, heeft als voordeel dat deze met andere blik naar jouw bedrijf en de risico’s dan jij zelf doet.
Dank aan Bas Heemstra van ACES Advies Centrum Elektronisch Sluiten.
Wil jij weten wat we kunnen doen voor jouw bedrijf? Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.
Wij zijn opnieuw door SOOB en Sectorinstituut Transport en Logistiek beoordeeld als gecertificeerd opleider! We zijn blij om deze erkenning weer te krijgen. Draag jij voor jouw medewerkers af aan het SOOB-fonds en wil jij jouw medewerkers een opleiding met SOOB-subsidie laten volgen?
Neem contact met ons op voor meer informatie, telefoon 0528 280 888.
Vorige week is een schadeclaim van een restauranteigenaar afgewezen. De brandschade was veroorzaakt door een gebrekkige verbinding. Het was voor de restauranthouder niet mogelijk om een rapport te tonen waarin bewezen was dat de installatie conform de NEN 3140 aangelegd was. Hierdoor moet de restauranthouder zelf opdraaien voor de € 47.000 schade. ’t WEB kan jouw bedrijf helpen bij het opstellen bij een ‘beleid technische veiligheid’. In zo’n beleid staat vermeld in welke mate installaties moeten voldoen aan de NEN 3140. Ook kan ’t WEB de opleidingen voor je verzorgen: hiermee worden jouw medewerkers onderricht in veiligheid van installaties conform de NEN 3140 of een andere norm.
Wil jij het beleid technische veiligheid en de NEN-opleidingen voor jouw bedrijf op orde brengen? Neem dan contact op om te bespreken wat wij voor jou kunnen betekenen. Bel 0528 – 280 888. Je kan ook de whitepaper over dit onderwerp downloaden: whitepaper_nen3140.
Samen met onze docenten hebben wij hard gewerkt aan een nieuwe BHV e-learning. De BHV-theorie kunnen wij jou nu aanbieden in de vorm van een eigentijdse en flexibel inzetbare e-learning. Hiermee zijn jouw medewerkers uitstekend voorbereid op het klassikale gedeelte van de BHV-training.
De e-learning bestaat uit meerdere delen:
- Bedrijfshulpverlening
- Brand & Ontruiming
- Eerste hulp incl. reanimatie
- Reanimeren (incl. AED)
- Ontruimingsoefening
- Blussen
Maatwerk
Met deze e-learning krijg je een flexibel pakket aan mogelijkheden om de theorie tussen de oren van jouw medewerkers te krijgen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om één of meerdere losse delen van de e-learning aan jouw medewerkers aan te bieden. Door middel van de e-learning nemen de medewerkers de theorie op voorhand door, waardoor er tijdens de fysieke training meer tijd over blijft voor bedrijfseigen scenario’s. Ook kun je door het tussentijds volgen van deelonderwerpen het kennispeil van jouw medewerkers op een hoog niveau houden: zelfs tussen de trainingen door!
Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze BHV e-learning voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op via 0528 – 280 888.
Trainingsinstellingen zoals ’t WEB zijn binnen de nieuwe maatregelen een uitzondering. Trainingen kunnen – rekening houdend met de beperkingen – vaak doorgaan. Helaas kunnen Rode- en Oranje kruis-opleidingen en de nascholing voor beroepschauffeurs (Code 95) tot en met 19 januari niet doorgaan.
Voor de andere opleidingen hebben werkgevers een afweging te maken tussen twee risico’s: het risico op besmettingen tijdens trainingen of het risico op de gevolgen van uitgestelde trainingen. De beslissing of een opleiding wel of niet door kan gaan, ligt dus bij de werkgever. Tijdens de trainingen die wel doorgaan, verkleint ’t WEB het risico op besmettingen door verschillende maatregelen te treffen.
’t WEB denkt graag met jou mee aan een oplossing die past binnen het beleid van jouw bedrijf. Trainen in kleinere groepen, via virtual classroom of het inzetten van e-learning?
Er zijn vaak genoeg mogelijkheden en aanpassingen mogelijk. Jouw medewerkers kunnen in deze tijd toch geschoold zijn en binnen jouw bedrijf veilig werken.
Wil je graag dat wij met jou meedenken? Neem dan contact met ons op.
Speciaal voor de week van de RI&E hebben wij onze eigen veiligheidspecialist Lucas Jansen vragen gesteld over zijn werk: het opnemen en opstellen van een deskundige en volledige Risico- Inventarisatie & -Evaluatie. Lees hieronder het interview met Lucas die al 45 jaar lang werkt aan ‘kwaliteit en veiligheid’ en deze kennis sinds twee jaar inzet voor ’t WEB.
Beste Lucas, waarom vind jij het belangrijk dat een bedrijf een RI&E laat opstellen en bijvoorbeeld niet de branche-RI&E hiervoor gebruikt?
Iedere directeur, eigenaar, kwaliteitsmanager of security officer weet ongeveer welke risico’s er zijn binnen zijn of haar bedrijf. Om deze risico’s volledig in beeld te krijgen is het van belang dat je als adviseur spreekt met deze mensen en samen een rondgang maakt door het bedrijf. Als extern adviseur kijk je ook anders naar de risico’s die binnen het bedrijf aanwezig zijn en kun je advies geven over hoe je deze risico’s het beste kunt aanpakken. Een RI&E is voor elk bedrijf anders en dus op maat. Dit is niet het geval bij de branche-RI&E waarbij wordt uitgegaan van de risico’s binnen de branche en geen rondgang gemaakt wordt door een onafhankelijk deskundige.
Waarvoor kun je de branche-RI&E dan wel gebruiken?
Een branche-RI&E is een algemeen document dat ingezet wordt voor veel bedrijven in een bepaalde branche. De branche-RI&E is met name bruikbaar voor kleine bedrijven die zeker weten dat ze geen risico´s lopen die niet in de branche-RI&E vermeld staan. Een ‘gewone’ RI&E wordt helemaal op maat gemaakt voor het bedrijf. Als de RI&E goed gemaakt wordt, staan alle risico’s erin en is er een plan van aanpak bijgesloten. In het plan van aanpak staan de te nemen stappen in de vorm van een actielijst.
Wat zijn de risico’s die je het meest tegenkomt als je een RI&E maakt?
Bijna elk bedrijf heeft in enige mate risico op brandgevaar. Eigenlijk moeten alle medewerkers van een bedrijf om kunnen gaan met blusmiddelen om een beginnende brand te doven. Daarnaast zie ik dat chauffeurs van bijvoorbeeld hef- of reachtruck hiervoor niet (goed) opgeleid zijn. Dit komt ook vaak terug in de RI&E’s. Daarnaast wordt bij bedrijven vaker gewerkt met gevaarlijke stoffen dan ze zelf denken. Ik noem als voorbeeld houtstof. Dit is een licht ontvlambare stof en veel bedrijven zijn zich niet bewust van het gevaar dat de aanwezigheid van houtstof met zich meebrengt. In die gevallen adviseer ik een EVD (explosieveiligheidsdocument) te laten opstellen, terwijl ze zich niet eens bewust waren van het feit dat ze dit nodig hadden!
Ook zijn er minder tastbare zaken die aandacht krijgen in de RI&E. Denk aan psyschosociale arbeidsbelasting (PSA), bijvoorbeeld pesten of een voortdurend hoge werkdruk. PSA is een begrip waar veel mensen nog nooit van hebben gehoord of rekening mee houden. Het is echter wel verplicht om hier beleid op te voeren.
Heb je zelf wel eens risico gelopen bij het opnemen van een RI&E?
Ik heb een keer een opname gedaan bij een bedrijf waar ik het risico liep om wel 20 meter naar beneden te vallen. En dan liep ik er alleen maar langs en hoefde er niet te werken! Er moest bij dat bedrijf hard gewerkt worden aan de veiligheid. De situaties die ik tegenkom, zijn soms wel zorgwekkend maar ik heb gelukkig nog nooit een ongeluk gehad bij het opnemen van de RI&E.
Dat is vast schrikken geweest. Heb je nog andere voorbeelden?
Ik kom soms bij bedrijven waar (bijna) alles helemaal in orde is. Dat is een leuker voorbeeld! Ik lever dan een RI&E op met een plan van aanpak dat bijna helemaal leeg is. Dan staan er alleen mogelijke verbeterpunten in.
Waarom zou een bedrijf door ’t WEB een RI&E moeten laten opnemen en opstellen?
De RI&E’s die mijn collega’s en ik maken, zijn van erg goede kwaliteit. Dat krijg ik wel eens te horen van de kerndeskundigen die de RI&E’s onafhankelijk toetsen. Dit komt doordat er goed gekeken en geluisterd wordt naar onze klanten. Ook is het belangrijk om de juiste vragen te stellen én goed door te vragen om de risico’s in kaart te brengen. Daarnaast brengen wij vrijwel altijd een bezoek aan de locatie waarvoor wij de RI&E opstellen, op die manier zie je geen risico’s over het hoofd. Sterker nog: door onze jarenlange ervaring in kwaliteit en veiligheid, kunnen wij sneller en vollediger de risico’s in kaart brengen dan het bedrijf zelf.
Ben je nog op zoek naar een stageplek en volg je op dit moment de opleiding Grafische Vormgeving MBO-4 of HBO? Zoek dan niet langer!
Wij hebben per direct een stageplek beschikbaar. Ben je nieuwsgierig en wil je weten of jij en wij een match zijn?
Neem contact op met Niels Martens, Manager Development & IT bij ’t WEB. Bel naar 0528 – 280 888.
Vanaf 1 september start Anniek op de afdeling Administratie als administrateur. Onlangs heeft Anniek haar Opleiding Finance & Control behaald aan de Hogeschool Windesheim. We zijn blij dat Anniek bij ons blijft werken. Naast haar werk voor de afdeling Administratie, gaat zij ook ondersteunen in het advieswerk. Samen met haar gaan we weer een stap vooruit de toekomst in. Anniek, welkom!